Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013 08:06

Μια παλιά ιστορία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Πριν από 4 χρόνια είχε ανακοινωθεί η συμμετοχή της Καλαμάτας σε Κοινοτικό πρόγραμμα για τα Ιστορικά Κέντρα και στη στήλη είχαμε φιλοξενήσει κείμενο, μέρος του οποίου αναδημοσιεύουμε. Τα σχόλια δικά σας:



"Προϋπόθεση για την "επιβίωση" του Ιστορικού Κέντρου είναι η επιβίωση της εμπορικής κίνησης και του παραδοσιακού του χαρακτήρα. Ολα αυτά τα πράγματα κατ’ αρχήν χρειάζονται προσδιορισμούς. Ο πρώτος είναι χωροταξικός καθώς η έννοια του Ιστορικού Κέντρου είναι ασαφής. Η συζήτηση δεν είναι φιλολογικού αλλά ουσιαστικού χαρακτήρα, καθώς η τόνωση της εμπορικής δραστηριότητας προϋποθέτει και ένα συγκεκριμένο σχέδιο ενισχύσεων που θα πρέπει να έχει σαφές πεδίο εφαρμογής. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τον προσδιορισμό του "παραδοσιακού" και πώς αυτό νοείται. Ασφαλώς η περιοχή δεν είναι αμιγώς παραδοσιακή καθώς έχουν αναπτυχθεί νέες χρήσεις και θα απαιτηθεί να προσδιοριστεί ένα πεδίο συμβατότητας των χρήσεων με τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.


Πρόκειται για σοβαρές αποφάσεις που πάντα έχουν το... κόστος τους και χρειάζεται ένας ευρύς διάλογος για την εφαρμογή επί εδάφους. Πολύ περισσότερο κόστος θα έχει ο προσδιορισμός των χρήσεων που θα πρέπει να θεωρηθούν ως "κορεσμένες" και ως εκ τούτου δεν θα αδειοδοτούνται νέες. Οπως επίσης και η αναγκαστική προσαρμογή των καταστημάτων σε μια αισθητική συμβατή με την περιοχή και τον παραδοσιακό της χαρακτήρα.


Αντιλαμβάνεται επομένως ο καθένας ότι δεν πρόκειται για μια απλή διαδικασία, αλλά χρειάζονται ριζικές αποφάσεις που θα προκύψουν μέσα από μια σοβαρή μελέτη της πραγματικής κατάστασης και του μέλλοντος. Αλλά μακριά από τις μελέτες που γίνονται για να πληρωθούν μελετητές επειδή διαθέτουν το... ανάλογο πτυχίο.


Από εκεί και ύστερα θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος τα κίνητρα τόσο από την πλευρά του δήμου όσο και από την πλευρά της Πολιτείας. Η απαλλαγή από δημοτικά τέλη, ο μειωμένος ΦΠΑ, η επιδότηση των επενδύσεων και των δραστηριοτήτων που είναι συμβατές με το σχέδιο, ειδικές ενισχύσεις για ανακαινίσεις-αναμορφώσεις κτηρίων εκεί που είναι αναγκαίες, ειδική ενίσχυση για ανακατασκευή διατηρητέων της ζώνης, είναι μερικά από τα μέτρα που μπορούν να συζητηθούν.


Παράλληλα ο δήμος οφείλει να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου από την καθαριότητα μέχρι το φωτισμό, την αυστηρή εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, την εφαρμογή μέτρων αισθητικής εμφάνισης των καταστημάτων και του συνόλου της περιοχής. Να υποστηρίξει την κίνηση με ένα καλαίσθητο φυλλάδιο για το μνημειακό πλούτο της ευρύτερης περιοχής, το οποίο θα βρίσκεται σε κάθε σημείο της πόλης. Και φυσικά υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα των έργων υποδομής (ολοκλήρωση ανάπλασης, ανάδειξη Κάστρου, ανασκαφές στην Υπαπαντή) για το οποίο πλειστάκις έχουμε γράψει ως "εκ των ων ουκ άνευ" προϋπόθεση.


Για όλα αυτά δεν χρειαζόμαστε... Κοινοτικά προγράμματα για να τα αντιληφθούμε.

Χρειαζόμαστε οραματική αντίληψη για την περιοχή, διαμόρφωση προτάσεων και διεκδίκηση μέτρων εφαρμογής".

Ηλίας Μπιτσάνης


ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013 08:36
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δε φτάνει η… ανάπλαση Η πόλη και το ψηλό πράσινο »