Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013 13:43

Αλλαγή πορείας για τα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον

Αλλαγή πορείας για τα σκουπίδια

 

Μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι τα νέα που έφερε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας για την υπόθεση της διαχείρισης σκουπιδιών. 

 

 

Το γεγονός και μόνον ότι η λέξη "χωματερή" κόβει πάλι βόλτες στην υπόθεση, αποδεικνύει το μέγεθος των αδιεξόδων στα οποία έχει οδηγηθεί η ιστορία αυτή.

Οι ένθερμοι οπαδοί της λύσης των μεγάλων εργοστασίων σκουπιδιών αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και να παραδέχονται ότι βγήκαν εκτός προγραμμάτων. Η επίσημη παραδοχή ότι η υπόθεση αυτή θα κρατήσει τουλάχιστον 3 χρόνια, δείχνει ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος και φυσικά θα πρέπει να ξεπεραστούν σημαντικότατα ζητήματα, όπως αυτό της χωροθέτησης.

Ηδη οι δήμοι δαπανούν τεράστια ποσά για τη μεταφορά σε άλλες περιοχές. Στα χαρτιά τουλάχιστον γιατί στην πράξη οι δήμοι δεν δείχνουν να πολυενδιαφέρονται για την εξαφάνιση των σκουπιδιών. Και τα κατά καιρούς περιστατικά επιβεβαιώνουν την απροθυμία ελέγχων για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Η ενδιάμεση διαχείριση εδώ και ένα χρόνο είναι στα αζήτητα. Αφού δεν κατάφεραν να επιβάλλουν τις "χωματερές δεματοποιημένων σκουπιδιών", οι αρμόδιοι έχουν αφήσει στα αζήτητα τις προτάσεις των δημάρχων που θα μπορούσαν να αποτελούν μια λύση. Κάποιοι αποδίδουν το πρόβλημα στην εμπλοκή πολλών φορέων, αλλά αυτό φαντάζει ως πολύ βολική λύση για όλους. Καθώς όλοι θεωρούν εαυτούς ανεύθυνους και ρίχνουν τα βάρη στους άλλους. Η εντύπωση που μένει στο τέλος είναι ότι στην πραγματικότητα κάποιοι δεν θέλουν να ανοίξει αυτός ο δρόμος, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικού τύπου διαχείριση σε επίπεδο δήμων ή ομάδας δήμων που μπορεί να επιλέξουν πιο συμφέρουσα λύση από αυτή των εργοστασίων.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να δούμε τα συμπεράσματα του ντοκιμαντέρ που ετοιμάστηκε για λογαριασμό της ΠΟΕ - ΟΤΑ σχετικά με τη διεθνή εμπειρία και εξηγούν τις αντιδράσεις ορισμένων δημάρχων. Σύμφωνα με αυτά τα ιδιωτικά εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων θα σημάνουν: Σημαντική αύξηση στα δημοτικά τέλη, με αποτέλεσμα ο λαός να κληθεί να βάλει για μια ακόμη φορά το χέρι στην τσέπη. Μυθικά κέρδη για τους εργολάβους που θα αλώσουν έναν επιπλέον τομέα οικονομικής δραστηριότητας. Τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, καθώς το αίτημα της ανακύκλωσης παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον. Η αλλαγή πορείας είναι απολύτως αναγκαία: Ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και περιορισμός στο ελάχιστο των σκουπιδιών που απομένουν για επεξεργασία.

Ηλίας Μπιτσάνης

 

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πόλη και ποδήλατο Δημοσκοπήσεις και αυτοδιοίκηση »