Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013 13:07

Επεμβάσεις και σχέδιο

Γράφτηκε από τον

Επεμβάσεις και σχέδιο

 

Η λέξη "σχεδιασμός" έχει καταργηθεί στην ορολογία του Δήμου Καλαμάτας και όλες οι επεμβάσεις γίνονται με τον πλέον πρόχειρο τρόπο.

 

 

Ακραίο παράδειγμα και ως επιλογή και ως εκτέλεση οι ανασκαφές στη Φαρών που μπορεί να δημιουργήσουν πολύ σοβαρό πρόβλημα. Οι περίοικοι ας εύχονται να μην ξεσπάσει καμία νεροποντή (σαν αυτές με τις οποίες μας αιφνιδιάζουν Αύγουστο και Σεπτέμβριο) μέχρι να βρεθεί λύση για να κυλάνε και να φεύγουν τα νερά. Διαφορετικά ας προμηθευτούν κανένα τσουβαλάκι με άμμο για να είναι σίγουροι ότι δεν θα πάθουν ζημιά.

Καμία από τις επεμβάσεις δεν υπακούει σε κάποιο σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος, απλώς αποτελούν "ιδέες" με ισχυρές δόσεις πολιτικών επιλογών δημοσίων σχέσεων στις οποίες η προχειρότητα είναι σε ορισμένες περιπτώσεις ευδιάκριτη. Δεν γνωρίζουμε αν και κατά πόσο μπορούν να αντιμετωπιστούν προβλήματα που δημιουργούνται σημειακά από τέτοιες επεμβάσεις, εκείνο που φαίνεται όμως είναι πως θα φθάσει η στιγμή που δεν θα "κουμπώνουν". Το τυχαίο δεν αντικαθιστά το σχέδιο, πολύ περισσότερο όταν έχουμε να κάνουμε με περίπλοκες καταστάσεις, όπως είναι αυτές οι οποίες σχετίζονται με τα κυκλοφοριακά προβλήματα.

Απόδειξη το γεγονός μετά από πολλές αλλαγές ανακοινώθηκε ότι ο δήμος θα συμβουλευτεί συγκοινωνιολόγο για να αποφασίσει αν με τη μονοδρόμηση θα ανεβαίνει ή θα κατεβαίνει η Φαρών. Και αυτομάτως γεννιέται ένα ερώτημα: Με τη Ναυαρίνου τι θα γίνει; Γιατί οποιαδήποτε ρύθμιση στη Φαρών θα πρέπει να συνδέεται με το μέλλον που επιφυλάσσει η δημοτική αρχή για τον κεντρικό παραλιακό δρόμο. Μέχρι τώρα αρνείται πεισματικά να ανοίξει το ζήτημα, αλλά δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι θα συνεχίσει αυτή την πολιτική. Η αβεβαιότητα ενισχύεται από το γεγονός ότι κάποιοι που εμφανίζονταν ως πολέμιοι κάθε ιδέας παρέμβασης σε αυτή την περιοχή, τώρα… στέλνουν μηνύματα ότι οι επαγγελματίες "ενοχλούνται" από τις ταχύτητες των αυτοκινήτων, την ηχορρύπανση και πάει λέγοντας. Βλέπετε τα συμφέροντα αλλάζουν με τον καιρό και οι πιέσεις δεν σπρώχνουν πάντα στην ίδια κατεύθυνση.

Μόνο που έτσι δεν μπορεί να προχωρούν οι υποθέσεις της πόλης, καθώς ο δήμος οφείλει να ενεργεί ως συλλογικός εκφραστής των πολιτών και να φροντίζει για το συμφέρον της πόλης, ανεξαρτήτως επιδιώξεων ομάδων πίεσης που ταυτίζουν το δικό τους συμφέρον με το συμφέρον της πόλης.

Κάποια στιγμή η προχειρότητα στις επεμβάσεις θα πρέπει να σταματήσει γιατί πέραν των άλλων μπορεί να οδηγήσει και σε σοβαρά αδιέξοδα. Ο δήμος οφείλει να σχεδιάσει με τη συνδρομή των ειδικών ένα πρόγραμμα επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή της (Ανατολικής) Παραλίας από τη Ναυαρίνου μέχρι την Κρήτης. Ενα πρόγραμμα ιεραρχημένο που θα μπορεί να εφαρμοστεί σταδιακά για να εμφανίζει ευελιξία σε χρηματοδοτήσεις από διάφορες πηγές αλλά ταυτόχρονα θα αναζητεί επιτακτικά λύσεις σε παρεμβάσεις - κλειδιά. Οπως οι απαλλοτριώσεις για διανοίξεις καθέτων δρόμων και η επέκταση της Κρήτης μέχρι να συναντήσει το δρόμο της Μάνης.

Ξεκρέμαστο δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται τίποτε στην πόλη. Και αυτό ως πολιτική θα πρέπει να το ενστερνιστούν όλοι όσοι εμπλέκονται στις δημοτικές υποθέσεις ανεξαρτήτως αντιλήψεων για τα πολιτικά ή αυτοδιοικητικά ζητήματα.

Ηλίας Μπιτσάνης

 

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr