Τρίτη, 06 Αυγούστου 2013 13:11

Γιορτές και κουρελαρία

Γράφτηκε από τον

Γιορτές και κουρελαρία

 

Προχωράει ο Αύγουστος και κάθε είδους γιορτές ή πανηγύρια πολλαπλασιάζονται.

 

 

Παλαιότατη συνήθεια η οποία "εμπλουτίζεται" με εμβόλιμες εκδηλώσεις προκειμένου να αξιοποιηθεί η παρουσία χιλιάδων συμπατριωτών μας που ζουν σε άλλες περιοχές. Υψηλές μουσικές απαιτήσεις δεν μπορεί να έχει κάποιος, έτσι και αλλιώς όλα είναι ζήτημα… γούστου και ονομάτων που κυκλοφορούν στην πιάτσα. Χωρίς να λείπουν ασφαλώς και ομάδες που παίζουν καλή μουσική και με όσο καλό τρόπο το επιτρέπουν οι συνθήκες στους ανοιχτούς χώρους.

Ο καθένας ασφαλώς κάνει την επιλογή του και απευθύνεται στο ανάλογο κοινό. Σε τελευταία ανάλυση όποιος θέλει πάει, όποιος δεν θέλει δεν τον υποχρεώνει κανένας. Ο κόσμος πιεσμένος από τη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση και την κατάθλιψη που αιωρείται κατά βάση πάνω από τα μεγάλα αστικά κέντρα, έχει ανάγκη να "ξεσκάσει". Και όλο αυτό το νταβαντούρι είναι μια ευκαιρία για πάρα πολλούς.

Εκείνο όμως το οποίο κάνει εντύπωση και δεν μπορεί παρά να επικριθεί με τον αυστηρότερο τρόπο, είναι η κουρελαρία που κρέμεται σε μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου του νομού, ακόμη και μέσα σε οικισμούς και πόλεις. Το θέαμα είναι απίστευτο και όχι μόνο προσβάλλει την στοιχειώδη αισθητική αλλά αποτελεί και ζωντανή δυσφήμηση του τόπου για τους πολλούς ξένους επισκέπτες που φθάνουν για να θαυμάσουν τη φυσική ομορφιά του.

Κακογραμμένα πρόχειρα με μπογιές και προτίμηση στο… κόκκινο - μπλε, πολλές φορές ανορθόγραφα, τρυπημένα για να περνάει ο αέρας ή σκισμένα από τον αέρα πανό κρέμονται πάνω από τους δρόμους με μια πυκνότητα που στο τέλος και να θέλεις να παρακολουθήσεις… τι "παίζει" σε μια περιοχή, μπερδεύεσαι από τη βροχή των αναρτημένων πληροφοριών. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι μετά το τέλος της γιορτής που διαφημίζεται με αυτό τον τρόπο, σπανίως κάποιοι φροντίζουν να κατεβάσουν τα πανό και τα αφήνουν να κρέμονται. Μέχρι να χρειαστεί… άλλος το συγκεκριμένο σημείο και να ξηλώσει το προηγούμενο.

Τρόποι διαφήμισης μιας εκδήλωσης υπάρχουν πάρα πολλοί, αλλά το ακαλαίσθητο πανό έχει καταστεί οργανικό στοιχείο της… τελετουργίας. Το πρώτο που έχει να παρατηρήσει κάποιος είναι πως αν η εκδήλωση απευθύνεται στο χωριό και τη γύρω περιοχή, έχει ήδη μαθευτεί με το "καλημέρα". Αν θέλει να φθάσει μακρύτερα θα πρέπει οι οργανωτές να χρησιμοποιήσουν τα κατάλληλα μέσα. Υπάρχουν πολλά και για… όλα τα βαλάντια ανάλογα με τις επιδιώξεις που έχει ο καθένας από αυτούς που οργανώνουν τις γιορτές.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να εκλείψει από την επόμενη χρονιά είναι η εικόνα που εμφανίζεται στο οδικό δίκτυο και αφορά πρωτίστως τους δήμους, στα όρια των οποίων γίνονται οι αναρτήσεις. Δεν υποστηρίζω την "αποστείρωση" των δρόμων, ούτε την κατάργηση των πανό. Θεωρώ όμως ότι οι δήμοι θα πρέπει να επιτρέπουν αναρτήσεις υπό προϋποθέσεις: Να είναι καλαίσθητα, να τοποθετούνται 2-3 ημέρες πριν την εκδήλωση και να αποκαθηλώνονται αμέσως, να απαγορεύεται η τοποθέτηση σε κρίσιμα ή επικίνδυνα σημεία του δικτύου. Και τελικώς να υπάρχουν μια λογική χρήση του δημόσιου χώρου και κανόνες αισθητικής που θα πρέπει να σέβονται όλοι.

 

Ηλίας Μπιτσάνης

 

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εικόνες των αντιθέτων Το αεροδρόμιο και οι υποδομές »