Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011 13:04

Αμήχανοι οι νέοι δημοτικοί παράγοντες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μια ανακοίνωση της "Παρέμβασης Πολιτών Σπάρτης", έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει εδώ και καιρό από τη στήλη σχετικά με τις δραστηριότητες των δήμων. Οι οποίοι έχουν παγιδευτεί στα διαδικαστικά θέματα που αφορούν στις συνενώσεις και το νέο τοπίο που έχει δημιουργηθεί, με αποτέλεσμα να μένουν στα… αζήτητα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν κάθε περιοχή. Η γενική εντύπωση εξ αρχής είναι πως οι νέοι δημοτικοί παράγοντες στέκονται αμήχανοι και αδυνατούν να θέσουν σε κίνηση τόσο τη μηχανή διοίκησης όσο και τα θεσμικά όργανα. Ζήτησαν να εκλεγούν, πήραν την τοπική εξουσία και τώρα σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν και προς τα πού να κινηθούν.
Σωσίβιο δραστηριοποίησης το εγχείρημα περιορισμού της διασποράς των δημοσίων υπηρεσιών και αυτών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που βρίσκει σε κάθε περίπτωση αντίθετους τους τοπικούς άρχοντες ανεξαρτήτως χρώματος. Πεδίο δόξης λαμπρό χωρίς οικονομικό κόστος και δυσανάλογα μεγάλο πολιτικό όφελος για εκείνους που κουμαντάρουν τις τύχες των δήμων. Αλλά και σοβαρό στοιχείο αποπροσανατολισμού από την κύρια αποστολή των δήμων. Σωστικά στην ουσιαστική έλλειψη πραγματικού προγράμματος λειτούργησαν ακόμη τα… καρναβάλια στα οποία δαπανήθηκαν αμέτρητες εργατοώρες και απορροφήθηκε σημαντική ενέργεια των δήμων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι φυσικές καταστροφές ήρθαν να προσφέρουν… έργο στους νέους δημοτικούς παράγοντες.
Αν… ξύσουμε όλα αυτά, από κάτω θα βρούμε σε όλο της το μεγαλείο την αμηχανία των νέων δημοτικών αρχών να κινηθούν στο αυτοδιοικητικό τοπίο, την έλλειψη πραγματικού προγράμματος δράσης και την απουσία ιεραρχήσεων σε σχέση με τα κύρια ζητήματα σε κάθε περιοχή. Θα βρούμε όμως και το… χάος στην κυβερνητική πρακτική που δείχνει ότι προχώρησε σε μια μεγάλη αλλαγή (ανεξαρτήτως… προσήμου που μπορεί να της δώσει ο καθένας), χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη προετοιμασία, με σοβαρά νομοθετικά κενά και χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο των χρηματοδοτήσεων. Αλλά και το χάος που παρέδωσαν οι καποδιστριακές αρχές σχετικά με την πραγματική κατάσταση των παλιών δήμων ειδικά στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα οικονομικά τους.
Ολα αυτά δεν θα πρέπει βεβαίως να αποτελούν δικαιολογίες για τις νέες δημοτικές αρχές. Για τον απλούστατο λόγο ότι όφειλαν να γνωρίζουν όλα αυτά εκ των προτέρων αφού αποφάσισαν να ασχοληθούν με την αυτοδιοίκηση. Δεν ήταν κρυφό πως υπήρχαν νομοθετικά κενά, δεν ήταν κρυφό ότι οι χρηματοδοτήσεις θα είναι περιορισμένες, δεν ήταν κρυφό το μπάχαλο στους παλιούς δήμους και… πάει λέγοντας.  Αλλά δεν κατάφεραν να έχουν συγκροτήσει άποψη ούτε για τα πρόσωπα από την περιοχή τους τα οποία θα ήταν κοινής αποδοχής προκειμένου να αναλάβουν το ρόλο του Συμπαραστάτη.
Ο χρόνος κυλάει και οι δημοτικοί παράγοντες κινούνται… εντός και επί τα αυτά εξειδικευόμενοι στην τέχνη διαχείρισης της εικόνας τους. Ολα αυτά δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για τη λειτουργία του νέου θεσμού και μπορεί να οδηγήσουν σε καθόλου ευχάριστες καταστάσεις.

belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011 13:06
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εξαντλήθηκε η υπομονή! Η Δημοτική Αστυνομία »

NEWSLETTER