Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011 12:35

Η Δημοτική Αστυνομία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολλές φορές αναρωτιέται κανένας ποια είναι η χρησιμότητα της Δημοτικής Αστυνομίας. Και δεν είναι μια απορία την οποία… ανακαλύψαμε εμείς, αλλά επισημαίνουν διαρκώς και με κάθε ευκαιρία οι δημότες. Από την πλευρά της δημοτικής αρχής το ζήτημα αντιμετωπίστηκε εξ αρχής χωρίς κάποιο σχέδιο και φυσικά με ακόμη μεγαλύτερη προχειρότητα από την πλευρά των κυβερνήσεων.
Ετσι συγκροτήθηκε υπηρεσία στο Δήμο Καλαμάτας η οποία στην πραγματικότητα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της αλλά και τις απαιτήσεις της πόλης. Οι αρμόδιοι δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο του απολογισμού και φανταζόμαστε πως δεν θα είχαν κάτι ιδιαίτερο να αναφέρουν μετά από τόσο καιρό λειτουργίας της υπηρεσίας.
Οι πολίτες βλέπουν τους δημοτικούς αστυνομικούς κατά βάση στις περιοχές με ελεγχόμενη στάθμευση όπου κόβουν κουστούμια, την ώρα που σε κοντινούς δρόμους γίνεται ένας χαμός κάθε είδους παραβιάσεων των κανόνων στάθμευσης. Βλέπουν τους πεζόδρομους να έχουν μετατραπεί είτε σε χώρους στάθμευσης είτε σε… λεωφόρους, τις ράμπες να κλείνονται από αυτοκίνητα, τα πεζοδρόμια να έχουν κλείσει από κάθε είδους καταλήψεις. Φυσικά κανένας δεν ασχολείται με αυτά, οι έλεγχοι γίνονται κατά καιρούς και δύσκολα κάποιοι θα πείσουν ότι οι επιλογές δεν είναι καθ’ υπόδειξη. Ενώ δεν λείπουν οι τραγικές αστειότητες σαν αυτή του Πακιστανού που οι δημοτικοί αστυνομικοί έκαναν το… κατόρθωμα να πάρουν 250 κιλά πορτοκάλια και να τα διαθέσουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Διένειμαν δηλαδή σε πεινασμένους το ψωμί του πεινασμένου και το παρουσίασαν ως… επιτυχία.
Βεβαίως δεν γνωρίζουμε ποιοι ακριβώς το έκαναν, γιατί στη Δημοτική Αστυνομία συμβαίνουν περίεργα πράγματα τα οποία αποτέλεσαν και το ερέθισμα για το σημερινό σχολιασμό. Κάποιοι από το δήμο είχαν τη φαεινή ιδέα να βαφτίσουν Δημοτική Αστυνομία ορισμένους υπαλλήλους του δήμου οι οποίοι από παλαιότερα έκαναν ατύπως - ενδεχομένως δε και παρανόμως - ελέγχους σε μικροπωλητές και αγορές. Εμφανίζεται έτσι το φαινόμενο να κουμαντάρουν σε ορισμένες περιπτώσεις τη Δημοτική Αστυνομία δημοτικοί υπάλληλοι οι οποίοι δεν είναι… αστυνομικοί. Ας μην σπεύσει κανένας για διαψεύσεις επειδή όλα αυτά γίνονται δημόσια και δεν είναι μια και δύο οι φορές που έχουμε δει κάποιους να δίνουν εντολές σε… ένστολους, ενώ οι ίδιοι εμφανίζονται δίκην μπόντι γκαρντ στο χώρο του Δημαρχείου όταν υπάρχει ένταση με πολίτες.
Αυτή η ιστορία δεν είναι μόνον περίεργη, αλλά επιπλέον εγείρει θέματα τάξης στην υπαλληλία αλλά και νομιμότητας πράξεων από μέρους εκείνων οι οποίοι δεν είναι ένστολοι δημοτικοί αστυνομικοί και περιφέρονται ως τέτοιοι. Την προηγούμενη φορά ήταν ο Πακιστανός που του πήραν τα πορτοκάλια, το ερώτημα είναι τι θα κάνουν όταν ο πολίτης στον οποίο θα επιχειρηθεί ο έλεγχος θα αντιδράσει καλώντας δικηγόρο ή Αστυνομία και προσφεύγοντας στον εισαγγελέα.
Η δημοτική αρχή και οι υπηρεσίες οφείλουν να κινούνται στο πλαίσιο της νομιμότητας και θα πρέπει να τελειώσει η ιστορία με τα ερμαφρόδιτα σχήματα. Η εικόνα κάποιου με πολιτικά που δίνει εντολές σε ένστολο, παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε άλλα συστήματα.

belias@internet.gr


NEWSLETTER