Σάββατο, 11 Ιουνίου 2011 19:10

"Kalamata" και δήμος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τις τελευταίες ημέρες έγινε έντονη συζήτηση στη Μεσσηνία για το νοθευμένο ελαιόλαδο. Ασφαλώς δεν πρόκειται για μια απλή υπόθεση η οποία λύνεται με… πολιτική βούληση και... διακηρύξεις πάταξης των "κακών Αμερικάνων" οι οποίοι δυσφημούν το πολύτιμο προϊόν του τόπου μας. Πρακτικά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν καλοστημένο μηχανισμό σε μια αχανή αγορά - η εξάρθρωση του οποίου απαιτεί οργανωμένη αντιμετώπιση, ακόμη και με τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας που θα χρησιμοποιήσει τα πλέον σύγχρονα μέσα. Σε πολιτικό δε επίπεδο, το θέμα θα έπρεπε ήδη να έχει τεθεί στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για τη νομοθετική προστασία από τη χρήση ονομάτων που σχετίζονται με προϊόντα ονομασίας προέλευσης.

Η αμερικάνικη νομοθεσία έχει ήδη αυστηροποιηθεί με την υιοθέτηση ευρωπαϊκών προτύπων ποιοτικής κατάταξης, και αυτό το θέμα μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο η ποιότητα των προϊόντων που κυκλοφορούν με το όνομα "Kalamata" στη συσκευασία τους θα πρέπει να διασφαλιστεί ως κόρη οφθαλμού. Διαφορετικά υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να κλείσουν οι πόρτες αυτής της αγοράς.

Οι εξελίξεις αποδεικνύουν πάντως αυτό που εδώ και χρόνια υποστηρίζουμε από τις στήλες της "Ε": ότι το όνομα "Kalamata" έχει παγκόσμια αναγνώριση και μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακή ατμομηχανή για τον αγροτικό και τουριστικό τομέα όλης της περιοχής. Ηδη όμως βρίσκεται σε χέρια επιτήδειων οι οποίοι προς το παρόν απλώς κερδοσκοπούν, στο μέλλον όμως μπορεί να μας οδηγήσουν στον απόλυτο διασυρμό μέσω επιχειρήσεων νοθείας.

Ολα αυτά θα πρέπει επιτέλους να γίνουν αντιληπτά από τους τοπικούς παράγοντες, και πρωτίστως από τους δημοτικούς άρχοντες του διευρυμένου Δήμου Καλαμάτας. Οι οποίοι χρειάζεται να αφυπνιστούν και να αντιληφθούν ότι δεν εκλέχτηκαν για να διαχειρίζονται τη μιζέρια και να εξυπηρετούν μικρορουσφέτια, αλλά για να ξεκολλήσουν την περιοχή από το βάλτο της οικονομικής κρίσης και να ανοίξουν δρόμους που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη.

Ο δημοτικός παράγοντας που περιμένει το χρήμα από το κράτος για να ρίξει τσιμέντο και να εμφανίσει έργο... αποτελεί πλέον παρελθόν. Τόσο γιατί τα ευρώ είναι πλέον δυσεύρετα και πρέπει να αξιοποιούνται με πολύ μεγάλη περίσκεψη και φειδώ, όσο και γιατί έχουν αλλάξει δραματικά οι ανάγκες των κατοίκων κι ο ρόλος του δήμου. Το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν θα πρέπει να το αναζητήσουν οι ίδιοι -  άλλωστε αυτοί ζήτησαν τη λαϊκή εντολή και την έλαβαν μάλιστα… πλουσιοπάροχα. Εάν την ερμηνεύσουν ως ευκαιρία για συμπληρωματικό εισόδημα, σουλατσάρισμα, εξάρθρωση των υπηρεσιών με εντολές στους υπαλλήλους για ρουσφέτια, και γενικώς παραγοντιλίκι, θα οδηγήσουν τον τόπο ακόμη πιο βαθιά στο βάλτο και θα έχουν την απόλυτη ευθύνη.

Ας σηκώσουν λοιπόν τα μανίκια, ας ασχοληθούν με τα σοβαρά ζητήματα και ας ξεχάσουν αυτά που ήξεραν μέχρι τώρα από τη θητεία τους σε διάφορες θέσεις. Είναι κρίμα να μην αξιοποιείται ένα όνομα που συνδέει την Ελλάδα με τον κόσμο, κι αυτό είναι το "Kalamata" που το εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι από Αμερική μέχρι Κίνα.

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr


NEWSLETTER