Σάββατο, 11 Ιουνίου 2011 19:14

Προσαρμογή στην πραγματικότητα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Διαβάζοντας τα όσα εξελίσσονται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πέσαμε πάνω σε ένα έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Βρήκαμε εκεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον απόσπασμα που αναφέρει τα εξής: "Η εγγραφή πιστώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό για επιχορήγηση φορέων δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και υποχρέωση καταβολής της". Και έχει ενδιαφέρον επειδή απαντά με τον πλέον επίσημο τρόπο στο "επιχείρημα" που προβάλλει κάθε τόσο ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας για το "Προσεχώς Δημαρχείο": Παρουσιάζει ένα έγγραφο του τ. υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου… προ αμνημονεύτων χρόνων, με το οποίο εγγράφεται ως ενάριθμο έργο και εντάσσεται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με ένα ποσό. Πολλές φορές κατά το παρελθόν έχουμε γράψει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποια δέσμευση χρηματοδότησης, το γνωρίζουν όλοι εκείνοι οι οποίοι στοιχειωδώς ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση, κι έρχεται ένα τυχαίο έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για να το επιβεβαιώσει και επισήμως.

Αυτός ασφαλώς είναι και ο λόγος για τον οποίο εδώ και τόσο καιρό δεν ακούγεται κουβέντα για την ιστορία αυτή που φαίνεται πως οδεύει κατά το… αρχείο. Μένει να δούμε τι υποχρεώσεις έχει ανοίξει με τις διαδικασίες που κίνησε ο Δήμος Καλαμάτας, για να πληροφορηθούμε και πόσο θα κοστίσει το… ανεκπλήρωτο όνειρο.

Υπάρχουν όμως κατά τη γνώμη μας και ουσιωδέστερα ζητήματα. Και το πλέον σημαντικό είναι η τύχη του χώρου, από τη στιγμή κατά την οποία αποκλείεται να υλοποιηθεί ένα σχέδιο που εξ αρχής τονίσαμε ότι ήταν σπάταλο και το οποίο όχι μόνο δεν έλυνε προβλήματα της πόλης, αλλά περιέπλεκε ακόμη περισσότερο τα σημερινά. Το σημειώνουμε αυτό γιατί κάποια στιγμή είχαμε αποκαλύψει ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου άρχισε να ψάχνεται διεκδικώντας επιστροφή του ακινήτου. Μπορεί τότε να πάγωσε η ιστορία, έτσι όπως εξελίσσεται όμως η ιστορία με τα ακίνητα του Δημοσίου τα πράγματα θα γίνουν πιο πιεστικά στο μέλλον. Μπορεί ο χαρακτηρισμός του χώρου να τον… γλυτώνει από την άμεση προοπτική να βγει στο σφυρί, είναι ορατός όμως ο κίνδυνος να αποκτήσει η πόλη ένα τεράστιο ερείπιο κι ένα χώρο ο οποίος από πηγή ζωής μπορεί να εξελιχθεί σε πληγή για την ευρύτερη περιοχή. Εννοείται ότι και αυτό το "χαρτί" μπορεί να πάει περίπατο αν η δημοτική αρχή καταφέρει να μπλοκάρει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Η δημοτική αρχή οφείλει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα η οποία δυστυχώς θα γίνει ακόμη πιο σκληρή το επόμενο διάστημα. Χρειάζεται να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να αναθεωρήσει τις απόψεις της για την αξιοποίηση του χώρου. Και θα χρειαστεί να ανοίξει έναν ευρύ διάλογο για το θέμα αυτό, έτσι ώστε σε κάθε περίπτωση μελλοντικά να αντιμετωπιστεί και να αξιοποιηθεί ο χώρος ως κοινόχρηστος και όχι ως οικόπεδο-περιουσία δημόσιου φορέα με πιθανότητα να βγει στο σφυρί και να θυσιαστεί στις επιταγές της τρόικας.

Οι εποχές απαιτούν σύνεση, ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης και πρωτοβουλίες απεμπλοκής από εμμονές… παλαιάς κοπής. Από την ικανότητα να γίνει αντιληπτό αυτό, μπορεί να κριθεί και η τύχη πολλών πραγμάτων.

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr