Σάββατο, 11 Ιουνίου 2011 19:15

Οι αντοχές της αποχέτευσης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Καλαμάτα είναι από τις πρωτοπόρους πόλεις της Ελλάδας στο ζήτημα της αποχέτευσης. Το γεγονός και μόνον ότι δεν χύνονται αστικά λύματα στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, που είναι καθαρό σε μήκος χιλιομέτρων, αποτελεί τον πρώτο εμφανή παράγοντα για την επίδραση που έχει το έργο στην υπόθεση της ποιότητας ζωής. Αυτό μπορεί να ενισχύσει και άλλες προσπάθειες, όπως αυτές της προσέλκυσης επισκεπτών. Μάλιστα, το ότι κάθε χρόνο έχουμε διαμαρτυρίες -ιδιαίτερα τέτοια περίοδο, που η γύρη δημιουργεί συσσωματώσεις στη θάλασσα δίνοντας άσχημη εικόνα- είναι σημαντικό για να αντιληφθεί κανένας τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε και η αποχέτευση.

Είναι σαφές όμως ότι η μονάδα βιολογικού καθαρισμού γερνάει και οι δημοτικές αρχές δεν έκαναν ουσιώδη προσπάθεια αναβάθμισης και αξιοποίησης των τεράστιων ποσοτήτων νερού που χάνονται στη θάλασσα. Αντιθέτως, τα φορτία μεγαλώνουν και θα χρειαστεί ένας άλλος σχεδιασμός για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της αποχέτευσης στο τόξο που έχει ως μέτωπο τη θαλάσσια περιοχή, το οποίο ξεκινάει από τους οικισμούς ανατολικά της Καλαμάτας και φτάνει μέχρι και τη Μεσσήνη.

Το πρώτο που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι πως δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης σχετικά με τη σύνδεση της Μεσσήνης με τον βιολογικό καθαρισμό. Οι ανεύθυνες τοποθετήσεις συμβούλων της ΔΕΥΑΚ που παίζουν με τους ψηφοφόρους τους θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τη δημοτική αρχή - διαφορετικά θα μας κάνει να πιστέψουμε ότι αυτή είναι εκείνη που επιχειρεί να παίξει μικροπολιτικά παιχνίδια.

Ο κάθε σύλλογος και πολίτης δικαιούται να φωνάζει και να διεκδικεί ό,τι κρίνει πως τον συμφέρει, έστω και με καθυστέρηση 20 χρόνων. Η δημοτική αρχή όμως οφείλει να χειρίζεται τα ζητήματα με σύνεση και συναίσθηση της πραγματικότητας. Γιατί θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι έχει απορρίψει τη λογική της δεύτερης μονάδας βιολογικού καθαρισμού για την υποδοχή των λυμάτων από τους τ. Δήμους Θουρίας, Αριος και Αρφαρών, στο πλαίσιο της οποίας θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και το θέμα της σύνδεσης του δικτύου αποχέτευσης της Μεσσήνης.

Το πρόβλημα που έχει τεθεί συνδέεται πρωτίστως με τις αντοχές της υπάρχουσας μονάδας βιολογικού καθαρισμού, οι οποίες δεν είναι ανεξάντλητες. Ηδη υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα της σύνδεσης των οικισμών ανατολικά της πόλης με το δίκτυο που οδηγεί στη μονάδα του βιολογικού. Παρά το γεγονός ότι ο αγωγός έχει κατασκευαστεί, οι συνδέσεις κατοικιών καθυστερούν απελπιστικά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα με δυσοσμίες σε μια περιοχή όπου κυριαρχεί η εξοχική κατοικία.

Η ανάγκη κατασκευής δεύτερης μονάδας βιολογικού καθαρισμού προκύπτει και για λόγους ασφαλείας. Θα έπρεπε δηλαδή να υπάρχει πρόβλεψη, τόσο για την κατανομή των φορτίων όσο και για τη δυνατότητα διασύνδεσης, ώστε να μπορεί να γίνει αυτόματη σύνδεση στο βαθμό που παρουσιαστεί πρόβλημα στη μία μονάδα. Ως εκ τούτου απαιτείται ολοκληρωμένη και σοβαρή συζήτηση για την προοπτική του συστήματος. Για να υπάρχει η δυνατότητα υποδοχής των αστικών λυμάτων από όλες τις περιοχές (ας μην ξεχνάμε και την ενδοχώρα του Δήμου Μεσσήνης από τη δυτική πλευρά του Παμίσου), χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα ασφάλειας στη λειτουργία αυτού του τεράστιου σε μέγεθος και σημασία έργου.

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr