Τρίτη, 05 Ιουλίου 2011 12:05

Η τραγωδία με τα σχέδια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στην υπόθεση των σχεδίων του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Καλαμάτας, ο χαρακτηρισμός καθυστέρηση είναι εξαιρετικά επιεικής. Θα ταίριαζε η έκφραση "τραγωδία", καθώς συζητούμε για διαδικασία που κρατάει κάπου 20 χρόνια και φως στο τούνελ δεν υπάρχει. Η ακύρωση της πολεοδομικής μελέτης Βέργας 6 χρόνια μετά την προσφυγή, επιβεβαιώνει πλήρως τον χαρακτηρισμό.
Αυτό που συμβαίνει με τα σχέδια Βέργας, Μικράς Μαντίνειας και Ασπροχώματος είναι απόλυτα χαρακτηριστικό της αδιαφορίας που υπάρχει για μείζονα ζητήματα τόσο στο επίπεδο των τοπικών παραγόντων όσο και στο επίπεδο της κεντρικής διοίκησης. Το γεγονός ότι οι αρμόδιοι του Δήμου Καλαμάτας ουσιαστικά αγνοούν σήμερα πού βρίσκεται η υπόθεση για τα σχέδια αυτά, δείχνει πού βρίσκεται η ουσία του ζητήματος: Εδώ και… τετραετίες κανένας δημοτικός παράγοντας δεν έχει πάρει στα σοβαρά την υπόθεση. Οι υποσχέσεις που κατά καιρούς δίνονται δεν έχουν κανένα ρεαλιστικό στοιχείο και απλώς ανακυκλώνουν το πρόβλημα. Δεν έχει ασκηθεί ουσιαστική πίεση στους αρμοδίους και ενδεχομένως ούτε οι ίδιοι οι δημοτικοί παράγοντες δεν γνωρίζουν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος.
Βεβαίως υπάρχει και η εκδοχή να μην αποκαλύπτουν και ολόκληρη την πραγματικότητα στους ενδιαφερόμενους. Το σημειώνουμε με έμφαση αυτό γιατί από διάφορες πλευρές έρχεται η πληροφορία ότι για κάποια σχέδια οι αρμόδιοι αρνούνται να επικυρώσουν τις πράξεις εφαρμογής θεωρώντας ότι έχει αλλοιωθεί ουσιωδώς η πραγματική κατάσταση και τα σχέδια δεν ανταποκρίνονται στη διαμορφωμένη πραγματικότητα. Εδώ και πολύ καιρό έχουμε θέσει το ζήτημα δημοσίως, αλλά ουδείς μπήκε στον κόπο να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αυτές τις πληροφορίες.
Μετά από τόσα χρόνια αναμονής, οι ιδιοκτήτες που δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν οικόπεδα τα οποία διέθεταν, βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή θέση. Εκεί που υπολόγιζαν ότι θα έχουν ήδη σπίτι και αποπληρωμένο ένα ποσοστό του δανείου, δεν διαθέτουν ούτε… οικοδομική άδεια. Η οικονομική κρίση σφίγγει και ορισμένοι έχουν αρχίσει να ξεχνούν το όνειρο του σπιτιού, ενώ άλλοι κάθε τόσο τρέμουν τι θα γίνει με τις οικονομίες που έχουν στην άκρη για να κτίσουν όταν το επιτρέψουν η αδιαφορία και η γραφειοκρατία.
Αν έχουν να κάνουν κάτι οι παράγοντες, θα πρέπει να το κάνουν τώρα. Οχι μόνο για να φύγει ο βραχνάς από πλήθος ιδιοκτητών, αλλά για να δοθεί μια ευκαιρία ανάσας στην οικοδομή που έχει γονατίσει για τα καλά. Κάτω από τέτοιες συνθήκες αναρωτιέται κανένας αν οι αρμόδιοι έχουν πράγματι συναίσθηση της αποστολής τους και της πραγματικότητας που διαμορφώνεται. Και αναρωτιέται γιατί αν πράγματι είχαν καταλάβει τι γίνεται, θα κινούσαν γη και ουρανό για να τελειώνει αυτή η ιστορία και να ξεμπλοκάρουν ολόκληρες περιοχές προκειμένου να κατασκευαστούν οικοδομές ενταγμένες σε ένα σχέδιο, ριζικά διάφορο από την άναρχη δόμηση που σημάδεψε αυτές τις προνομιακές κατά έναν τρόπο περιοχές.
Αν η δημοτική αρχή περί τα άλλα τυρβάζει, οφείλουν οι συνδυασμοί της μειοψηφίας να αναδείξουν το ζήτημα και να αποκαλύψουν τι ακριβώς συμβαίνει και τι πρέπει να περιμένει ο κόσμος.

Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@elefhteriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δήμοι και πυροπροστασία Μπιρμπίτα και τσιγγάνοι »

NEWSLETTER