Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013 10:06

Η επίσκεψη Χαν και η θέση για την Ολυμπία Οδό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Φυσικά δεν περιμέναμε τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γιοχάνες Χαν για να καταλάβουμε ότι κουμάντο στα κατ’ ευφημισμόν πλέον “δημόσια έργα” κουμάντο κάνουν οι εργολάβοι. Ο κ. Χαν ήρθε, είδε και απήλθε χωρίς να πάρει θέση, όπως προσδοκούσαν ορισμένοι. Και οι διαφορές στη σύγκριση των όσων γράφτηκαν για την επίσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ενδεικτικές του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε η επίσκεψη αυτή.

Αλλά ας δούμε πρώτα την υπόθεση του κρίσιμου θέματος της Ολυμπίας Οδού όπως αναφέρθηκε στον Τύπο πανελλήνιας εμβέλειας, μετά την επίσκεψη του κ. Χαν στην Πάτρα: «Από την ελληνική κυβέρνηση και τη διαπραγμάτευσή της με τις παραχωρησιούχες εταιρείες εξαρτάται το πότε θα ξεκινήσουν τα έργα στην "Ολυμπία" και την "Ιόνια οδό", δήλωσε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πάτρα». 

Η εφημερίδα του Πύργου "Πρώτη" στο σχετικό πρωτοσέλιδο με τίτλο «Ο Χαν πέταξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση για την Ολυμπία Οδό» έγραψε αμέσως μετά την επίσκεψη: Μπορεί να μην επέστρεψαν... σοφότεροι αναφορικά με το μέλλον της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα που αφορά το νομό μας, σίγουρα όμως γύρισαν πίσω στην Ηλεία προβληματισμένοι, για να μην χρησιμοποιήσουμε τον όρο απογοητευμένοι. Για τους Ηλείους που βρέθηκαν χθες στην Πάτρα ο λόγος, οι οποίοι είχαν μεταβεί για να δουν από κοντά και να ακούσουν τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν. Αν συμπεριλάβει και κανείς το κλίμα που (εντέχνως;) ορισμένοι είχαν καλλιεργήσει το προηγούμενο διάστημα για θετικές ανακοινώσεις καθώς και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο επίτροπος Χαν θα ερχόταν ως... άλλος Μεσσίας να δώσει απαντήσεις για τον "κουρεμένο" - με βάση τις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Υποδομών κ. Χατζηδάκη – αυτοκινητόδρομο, τότε εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μοναδική σκέψη που μπορεί να πέρασε από τα μυαλά των αυτοδιοικητικών της Ηλείας αλλά και των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων είναι "άνθρακες ο θησαυρός". Και δυστυχώς για την Ηλεία που είχε εναποθέσει στην Ολυμπία Οδό τις ελπίδες της για την πολυπόθητη ανάπτυξη, η σκέψη αυτή δεν απέχει από την πραγματικότητα”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο κ. Χαν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων όπως τα είχαν σχεδιάσει αρχικά οι κυβερνήσεις, πλην όμως λόγω της ύφεσης υπάρχουν καθυστερήσεις και προβλήματα για την επίτευξη αυτού του στόχου και επομένως χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις. Δεν παρέλειψε δε να εκφράσει την εμπιστοσύνη του τον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος είναι ως γνωστόν υπέρμαχος του "κουρέματος" για τους λόγους που ανέφερε ο κ. Χαν.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου μιλώντας στην Καλαμάτα έδωσε εντελώς διαφορετική εικόνα στην προσπάθεια να πείσει ότι και ο κ. Χαν είναι... μαζί του. Αντιγράφουμε από το ρεπορτάζ τη σχετική δήλωση: «Είχαμε πει ότι αυτός ο δρόμος είναι διευρωπαϊκό δίκτυο και ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρχουν συζητήσεις, ούτε στο επίπεδο της κυβέρνησης ούτε στο επίπεδο του οποιουδήποτε, χωρίς να εξασφαλίζεται η ολότητα και η λειτουργικότητά του. Ακόμα, έθεσα το θέμα της παράκαμψης του γνωστού προβλήματος του Καϊάφα, γιατί αν και αυτό δεν αντιμετωπιστεί, δεν υπάρχει ούτε η ολότητα του έργου, αλλά ούτε η λειτουργικότητα. Συμφώνησε απόλυτα μαζί μου και είναι ταυτισμένος με τις δικές μας απόψεις, λέγοντας ότι θα επισπεύσει τις παρεμβάσεις του στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει αυτό το σημαντικό έργο».

Το λυπηρό στην ιστορία που δείχνει και τις διαφορές, είναι ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οι παράγοντες της αυτοδιοίκησης και οι εκπρόσωποι των φορέων έθεσαν ζητήματα και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πληροφορηθήκαμε ότι ο κ. Χαν... έδωσε συγχαρητήρια στον περιφερειάρχη για μια σειρά από ζητήματα. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η επίσκεψη του κ. Χαν αντιμετωπίσθηκε ως ευκαιρία να τεθούν ζητήματα και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ως επιχείρηση υποστήριξης του κ. Τατούλη.

Οι συγκρίσεις μιλούν από μόνες τους και προσδιορίζουν τη διαφορετική στάση παραγόντων απέναντι σε ένα κρίσιμο ζήτημα. Αν η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού είναι κρίσιμο ζήτημα για την Ηλεία, για τη Μεσσηνία είναι σημαντικός παράγοντας που μπορεί σε συναρμογή με άλλες υποδομές να δώσει πραγματική ώθηση στην τοπική οικονομία της Μεσσηνίας. Αεροδρόμιο, λιμάνι, αυτοκινητόδρομος, τοπική οικονομία έχουν ανάγκη την Ολυμπία Οδό μέχρι την Τσακώνα.

Δυστυχώς οι τοπικοί παράγοντες κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και περιμένουν από τους Ηλείους να δώσουν λύση. Ενσωματωμένοι πολιτικά στην ιδέα ότι δεν πρέπει να ενοχλείται ο πρωθυπουργός και ενεργώντας κατά πως ορίζει εκείνος που κρατάει το... πεπόνι και το μαχαίρι (πέστε το ΕΣΠΑ), με τη στάση τους δίνουν το δικαίωμα “αναίμακτης” και ως εκ τούτου σίγουρης περικοπής του έργου της Ολυμπίας Οδού.

Η παμπελοποννησιακή συνάντηση λειτούργησε ως "ντουφεκιά στον αέρα" και σε ορισμένους έδωσε άλλοθι ενδιαφέροντος. Η επιχείρηση… λήθης βρίσκεται σε εξέλιξη την ώρα που οι συζητήσεις για την περικοπή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Και επικοινωνιακά αναζητείται τρόπος έτσι ώστε η κυβέρνηση να έχει τις μικρότερες κατά το δυνατόν απώλειες από αυτή την ιστορία.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013 21:56