Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013 14:28

Αεροδρόμιο, ιδιωτικοποίηση και οι υποδομές στις… εξαγγελίες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Αεροδρόμιο, ιδιωτικοποίηση και οι υποδομές στις… εξαγγελίες

 

Φυσικά και δεν πέρασε απαρατήρητη από κανέναν η θεαματική αύξηση της κίνησης του αεροδρομίου Καλαμάτας όπως καταγράφεται στο πρώτο εννιάμηνο του χρόνου που τρέχει.

 

Από την άλλη πλευρά πολλοί θεώρησαν ως υπερβολικές τις ανησυχίες ότι με την εξωθεσμική παρέμβαση της Lufthansa ορισμένα περιφερειακά αεροδρόμια και μεταξύ αυτών εκείνο της Καλαμάτας, κινδυνεύουν με λουκέτο. Η ανησυχία οδήγησε σε βραδυφλεγή διάψευση από το ταμείο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, το οποίο διευκρίνισε ότι για όσα αεροδρόμια δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον θα υπάρξει υπηρεσία χρηματοδοτούμενη από το κράτος που θα τα λειτουργήσει. Βεβαίως τέτοιου είδους διαψεύσεις δύσκολα γίνονται πλέον πιστευτές, ειδικά όταν αυτές εμπεριέχουν υποσχέσεις για δημόσια παρέμβαση.

Η πρώτη αντίδραση που έρχεται στο νου κάποιου είναι ότι "δεν μπορεί" να γίνουν αυτά τα πράγματα. Σήμερα όμως όπως εξελίσσεται η κατάσταση όλα μπορεί να συμβούν ειδικά αν δεν υπάρχει κέρδος για τους ιδιώτες, την ίδια ώρα που η τρόικα ζητά όλο και περισσότερα μέτρα αφού τίποτε δεν βγαίνει. Ασπίδα για το αεροδρόμιο θα έπρεπε να είναι ο κόσμος που έχει άμεσο ή έμμεσο ενδιαφέρον, αλλά κυρίως οι τοπικοί φορείς που αδιαφορούν προκλητικά για την υπόθεση του αεροδρομίου τα τελευταία χρόνια. Και δεν κινούνται ούτε στην κατεύθυνση υλοποίησης του σχεδίου αναβάθμισης που έχει στα συρτάρια της η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Η αναβάθμιση των υποδομών του αεροδρομίου είναι ουσιώδης παράγοντας διασφάλισης της λειτουργίας του στις παρούσες συνθήκες.

Και αξίζει στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε τις… χαρές που έκαναν στην Περιφέρεια με την επιστολή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας από τις 18 Μαρτίου του 2012. Αντιγράφουμε μέρος του ρεπορτάζ: «Επισφράγιση της πολιτικής για την μετατροπή του αεροδρομίου της Καλαμάτας σε μοχλό ανάπτυξης της Μεσσηνίας αποτελεί η επιστολή της διοικήτριας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κ. Φώφης Παπαδημητροπούλου με την οποία περιγράφονται όλες οι ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη μετά τις επανειλημμένες και συντονισμένες παρεμβάσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη. Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος και της δέσμευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την εξασφάλιση πιστώσεων 15 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ η διοικήτρια της ΥΠΑ αναφέρει στην επιστολή της αναλυτικά τα έργα αναβάθμισης των υποδομών του Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας που θα πραγματοποιηθούν και τα οποία είναι:

1. Επέκταση, αναδιαρρύθμιση και συντήρηση κτηρίου αεροσταθμού με στόχο την βελτίωση της λειτουργικότητας και την αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης, η οποία και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Εργων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, με προϋπολογισμό 1.961.850,00 ευρώ με ΦΠΑ, και περιλαμβάνει: Επέκταση του κτηρίου αεροσταθμού προς την πόλη κατά 300 τ.μ., τροποποιήσεις στους χώρους διαφόρων εκμεταλλεύσεων του αεροδρομίου, κατασκευή νέου συγκροτήματος W.C. στην αίθουσα αφίξεων και ανακατασκευή και αναδιαρρύθμιση των ήδη υπαρχόντων συγκροτημάτων W.C. της αίθουσας αναμονής, προβλέψεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες, κατασκευή νέου στεγάστρου, τροποποίηση της κυκλοφορίας και εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο, καθώς και επέκταση του συστήματος κλιματισμού και διάφορες ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες.

2. Απαλλοτρίωση έκτασης 50 στρεμμάτων για την επέκταση του δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών.

3. Αναβάθμιση των στρωμένων επιφανειών του πεδίου ελιγμών του αερολιμένα Καλαμάτας (διάδρομος προσαπογείωσης αεροσκαφών, τροχόδρομοι, φωτοσήμανση), με βάση μελέτες που εκπονούνται από το ΓΕΑ σε συνεργασία με την ΥΠΑ.

4. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η ΥΠΑ συνεργάζεται με το ΓΕΑ προκειμένου να της παραχωρηθεί έκταση για την κατασκευή νέου δαπέδου στάθμευσης ελαφρών αεροσκαφών, γεγονός που θα προσελκύσει κίνηση ΙΧ αεροσκαφών προς το αεροδρόμιο και συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση της τουριστικής κίνησης της ευρύτερης περιοχής.

5. Για τα ανωτέρω έργα εκκρεμεί η ανανέωση - επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών όρων του αεροδρομίου από το ΥΠΕΚΑ/ΕΥΠΕ, όπου έχει υποβληθεί σχετικός φάκελος από τον Σεπτέμβριο 2011 και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση και υλοποίηση των ανωτέρω έργων».

 

Μετά από τόσο καιρό, βρισκόμαστε ουσιαστικά στο ίδιο σημείο. Και οι τοπικοί παράγοντες ασχολούνται με αναπλάσεις, πανηγύρια, καρναβάλια περιμένοντας να… βρέξει ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο και τις υποδομές του. Ακούει κανείς;

Ηλίας Μπιτσάνης


NEWSLETTER