Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013 13:05

Ευρώ με τη σέσουλα και μηδέν αποτέλεσμα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ευρώ με τη σέσουλα και μηδέν αποτέλεσμα

 

Η πολυδάπανη… πλανητική φιέστα της Περιφέρειας Πελοποννήσου τελείωσε και όπως αναμενόταν δεν άφησε πίσω τίποτε.

 

Σε μια περίοδο κατά την οποία η κοινωνία βιώνει βαθιά ανθρωπιστική κρίση που γίνεται καθημερινά ακόμη πιο σκληρή, η ηγεσία της αποφάσισε να σπαταλήσει κάπου 150.000 ευρώ για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς χωρίς κανένα αντίκρισμα για τους πολίτες. Οι οποίοι εισέπραξαν την εικόνα εκείνων που ζουν στη "γυάλα" προστατευμένοι από την κρίση, εκείνων που έσπευσαν να διακοσμήσουν το πολυτελές περιβάλλον για τους δικούς του λόγους ο καθένας. Αυτό έρχεται να προστεθεί σε ανάλογες εικόνες που είδαμε πριν λίγους μήνες στην άλλη πολυδάπανη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, στο όνομα προβολής της Πελοποννήσου. Και φυσικά υπάρχουν τα αμέτρητα ταξίδια "τουριστικής προβολής" που διανθίζονται με πανηγυρικά δελτία Τύπου και φωτογραφικές πόζες των περιφερειακών παραγόντων, αφήνοντας πίσω ελάχιστα πράγματα και πολύ… αέρα. Για να μην ξεχνάμε και τους αριθμούς, η "Μυθική Πελοπόννησος - Συνδυασμένες ενέργειες τουριστικής προβολής" έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 5.897.000 ευρώ. Αλλά και στην αρχή της φετινής χρονιάς αποφασίστηκε να διατεθούν 800.000 ευρώ σε «δράσεις για την προβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Δεν τελειώσαμε με τις πολυτελείς δαπάνες, αλλά ας γυρίσουμε στην αφετηρία γιατί πρέπει να πιάσουμε το νήμα από την αρχή. Εκτός των χρημάτων που εγκρίθηκαν ως δαπάνη με βάση την απόφαση κατακύρωσης του διαγωνισμού (118.900 ευρώ + 23% ΦΠΑ = 146.247 ευρώ), πληροφορηθήκαμε (και δημοσιεύσαμε χωρίς να διαψευσθούμε) ότι χρήματα έδωσαν και οι Αναπτυξιακές Εταιρείες. Θα ήταν χρήσιμο επομένως να διευκρινιστεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ποιο είναι ακριβώς το κόστος, αλλά και με ποιον τρόπο και γιατί συμμετείχαν οι Αναπτυξιακές Εταιρείες.

Ακόμη σημαντικότερο είναι να πληροφορηθούν οι πολίτες τι ακριβώς κάνουν αυτές οι Αναπτυξιακές Εταιρείες, πόσοι υπάλληλοι υπηρετούν σε αυτές, πόσοι είναι οι διορισμένοι σύμβουλοι και διευθυντές από την Περιφέρεια και ποια η αμοιβή τους. Σε τελευταία ανάλυση, ποιο σκοπό εξυπηρετούν και γιατί κάθε φορά θα πρέπει να φτιάχνεται μια εταιρεία ειδικού σκοπού όπως η "Φεστιβάλ Πελοποννήσου" που πρώτο της μέλημα είναι να μοιράσει 2,5 εκ. ευρώ για… όργανα στις φιλαρμονικές τη χρονιά που "όλως συμπτωματικώς" γίνονται και οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση.

Γενικώς όπως γίνεται αντιληπτό κυκλοφορεί πολύ χρήμα μέσα από διάφορους μηχανισμούς με μηδενική αποτελεσματικότητα για τους πολίτες, αλλά με εξαιρετική για την ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε ό,τι αφορά την εικόνα που επιχειρεί να κτίσει με τη βοήθεια μέσων ενημέρωσης που εξυμνούν ανύπαρκτα κατορθώματα. Εδώ είναι μια άλλη ιστορία, τα αποτελέσματα της οποίας φαίνονται ανάγλυφα τον τελευταίο καιρό ιδιαιτέρως στο Διαδίκτυο όπου γίνεται μάχη και πάνε οι καταγγελίες σύννεφο από παλιούς φίλους της ηγετικής ομάδας στην Περιφέρεια. Και θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κάποια στιγμή μια έρευνα που θα καταγράψει επακριβώς τι ποσά, από ποιους δρόμους και ποιες διαδικασίες έχουν δοθεί ακόμη και σε ιστοσελίδες οι οποίες αναρτούν δελτία Τύπου και αναπαράγουν οτιδήποτε κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο. Μια πολιτική διαφάνειας απαιτεί βεβαίως η ίδια η Περιφέρεια να δημοσιοποιεί όλα αυτά τα στοιχεία, αλλά μάλλον εδώ ισχύει το γνωστό ότι ψάχνουμε «ψύλλους στα άχυρα».

Θα μπορούσαμε να καταγράψουμε και άλλα ακόμη ζητήματα που έχουν να κάνουν με το χρήμα που κυκλοφορεί με βάση εφευρέσεις του ΕΣΠΑ που έχουν ως σκοπό τη δημιουργία μηχανισμών και ομάδων οι οποίες επωφελούνται διαφόρων νεφελωδών προβλέψεων, προκειμένου να διευρυνθεί το δίχτυ της ευρωπαϊκής μοντέρνας γραφειοκρατίας και να στηριχθούν οι πολιτικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γιατί εκεί βρίσκεται η ουσία του ζητήματος και το θέμα είναι πώς θα διαχειριστεί ο καθένας αυτές τις υποθέσεις. Οι πολυδάπανες φιέστες δεν είναι θεσμικά παράνομες, το αν θα πραγματοποιηθούν όμως ή όχι είναι στο χέρι της πολιτικής ηγεσίας που έχει την ευχέρεια της επιλογής. Η πρόσληψη πάσης φύσεως ακριβοπληρωμένων συμβούλων δεν είναι θεσμικά παράνομη, όμως η πολιτική ηγεσία αποφασίζει αν και ποιοι χρειάζονται, μέσα από ποιες διαδικασίες επιλέγονται και ελέγχει τα αποτελέσματα που παράγουν. Τα παιχνίδια τύπου φιλαρμονικής δεν είναι θεσμικά παράνομα αλλά είναι στο χέρι των αρχόντων πώς θα αξιοποιήσουν αποτελεσματικά για τους πολίτες και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ.

 

Αναφερθήκαμε στην "πολιτική ηγεσία" της Περιφέρειας. Οχι τυχαία, αλλά γιατί έχουμε εδραία την πεποίθηση ότι μετά από τόσο καιρό απόλυτης ταύτισης, είναι απολύτως υποκριτικές οι λεκτικές διαφοροποιήσεις στο παρασκήνιο. Η εξουσία και τα εξ αυτής προνόμια πράγματι είναι ισχυρά, συγκολλητική ουσία ακόμη και των ετερόκλητων.

Ηλίας Μπιτσάνης


NEWSLETTER