Κυριακή, 03 Απριλίου 2011 22:20

Σκουπίδια, Περιφέρεια, ερωτήματα και προβλήματα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε νέα φάση η υπόθεση διαχείρισης των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο καθώς κατά την ανακοίνωση της Περιφέρειας, η αρμοδιότητα περιήλθε σε αυτή με απόφαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδ. Πάγκαλου. Πιθανολογούμε ότι αυτό θα έχει και την απαραίτητη νομική κάλυψη γιατί αρμοδιότητες… διά λόγου δεν υπάρχουν καθώς οι πράξεις αυτομάτως καθίστανται ευάλωτες νομικά.

Ξεπερνώντας το εν λόγω πρόβλημα, αξίζει να σταθούμε σε μια παράγραφο της ανακοίνωσης την οποία εξέδωσε η Περιφέρεια: "Η απόφαση για την ανάθεση της αρμοδιότητας στην αιρετή περιφέρεια ήλθε στη βάση της καθομολογούμενης πειστικότητας του σχεδίου δράσης που έχει παρουσιάσει εδώ και μήνες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης για την προσωρινή και οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος και η αξιολόγησή του ως μοναδικής εφικτής, ρεαλιστικής και ξεκάθαρης λύσης, η οποία έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση εμπλεκόμενων φορέων και κοινωνίας".

Το απόσπασμα αυτό είναι απολύτως χαρακτηριστικό της… αερολογίας όταν αυτή βαφτίζεται πολιτική. Αναφέρεται σε "καθομολογούμενη πειστικότητα του σχεδίου δράσης" το οποίο… δεν γνωρίζει κανένας. Σε αξιολόγηση ως "μοναδικής εφικτής, ρεαλιστικής και ξεκάθαρης λύσης" η οποία δεν έχει γίνει από πουθενά, καθώς δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθεί το… τίποτε. Και σε λύση "η οποία έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση εμπλεκομένων φορέων και της κοινωνίας" αλλά ουδείς γνωρίζει σε τι έχει… συναινέσει.

Η… πάσα της κυβέρνησης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δείχνει πολύ απλά πως αυτή θέλει να ξεφορτωθεί ένα καυτό πρόβλημα για το οποίο η ίδια δεν βλέπει ότι μπορεί να δώσει λύση. Η επιμονή του περιφερειάρχη να την… υποδεχθεί με τυμπανοκρουσίες δείχνει ότι κάποιοι από το παρασκήνιο έχουν ήδη σχεδιάσει πράγματα για τα οποία δεν έχει ακόμη… μυρουδιά το Περιφερειακό Συμβούλιο. Το μόνο που έχει… διαρρεύσει ο κ. Τατούλης είναι πως ο εργολάβος θα αποφασίσει για τα πάντα, όχι μόνον για την τεχνολογία αλλά ακόμη και για τη χωροθέτηση. Τώρα με ποια διαδικασία μπορεί να γίνουν όλα αυτά τα οποία κατά καιρούς έχει εξαγγείλει είναι ένα ζήτημα το οποίο θα δοκιμαστεί στην πράξη καθώς η ασάφεια των διακηρύξεων δεν ταιριάζει με τη σαφήνεια που απαιτείται από τη νομοθεσία.

Τα σκουπίδια από πολλούς χαρακτηρίζονται "χρυσός" αλλά από διαφορετική σκοπιά. Είναι "χρυσός" για τους πολίτες, τη ζωή τους και το περιβάλλον όταν η διαχείριση βασίζεται στη μείωση του όγκου, την ανακύκλωση και τελικά την κομποστοποίηση των οργανικών. Είναι "χρυσός" για τους επιχειρηματίες όταν τα σκουπίδια γίνονται όλο και περισσότερα, όταν η ανακύκλωση είναι περιορισμένη για να εξασφαλίζεται… καύσιμη ύλη στις μονάδες και τελικά όταν υπάρχει εύκολο κέρδος από την πώληση του τελικού προϊόντος όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα για παράδειγμα.

Εκ των πραγμάτων η διαχείριση των σκουπιδιών έχει διαφορετικούς δρόμους και σημαίνει διαφορετικά χρηματοδοτικά σχήματα στην εκμετάλλευση. Η κομποστοποίηση σημαίνει… δημόσια δαπάνη καθώς δεν υπάρχει το ανάλογο κέρδος, ενώ οι υπόλοιπες μέθοδοι οδηγούν στην εκμετάλλευση των σκουπιδιών από τους επιχειρηματίες με διαφορετικό κατά περίπτωση τρόπο. Και μάλιστα άλλοτε έμμεσα (με την εκμετάλλευση της τεχνολογίας) και άλλοτε άμεσα (με την εκμετάλλευση και του παραγόμενου προϊόντος).

Σε όλη αυτή την υπόθεση θα χρειαστεί να επισημανθεί μια κρίσιμης σημασίας… λεπτομέρεια: Είναι αυτή η οποία έχει να κάνει με τη χωροθέτηση της μονάδας (ή των μονάδων) τελικής επεξεργασίας των σκουπιδιών. Αποτελεί το "κλειδί" για οποιαδήποτε εξέλιξη και σε όλες τις περιοχές περιμένουν… με το όπλο παρά πόδας για αντιδράσεις και προσφυγές. Και αν η κομποστοποίηση θα μπορούσε ίσως σχετικά εύκολα να γίνει αποδεκτή σε περιοχές μακριά από κατοικία, δεν θα μπορούσε κανένας να ισχυριστεί το ίδιο για κάθε άλλη μέθοδο.

Αυτά… προκαταρκτικά καθώς η υπόθεση είναι τεράστιας σημασίας και ο βαθμός πληροφόρησης για τις πραγματικές προθέσεις της ομάδας που διαχειρίζεται το θέμα στην Περιφέρεια, είναι αντιστρόφως ανάλογος.

belias@internet.gr


NEWSLETTER