Τρίτη, 07 Ιουνίου 2011 11:23

Χωροταξία, σχεδιασμός, μετάλλαξη και… χούι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πριν από αρκετό καιρό εξαγγέλθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος η αναθεώρηση των περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων. Δημιουργήθηκε μάλιστα ολόκληρη ιστορία από μια αναφορά σχετικά με τη θέση της Τρίπολης, η οποία αμφισβητούσε ευθέως το ρόλο της ως κέντρου της Περιφέρειας. Μετά από διαμαρτυρίες οι αρμόδιοι έσπευσαν να δώσουν διευκρινίσεις, παίρνοντας πίσω ουσιαστικά τις προθέσεις τους όσον αφορά στον πυρήνα της αναθεώρησης. Παρενθετικά σημειώνουμε ότι σε αυτή την ιστορία κανένας στη Μεσσηνία δεν διανοήθηκε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να θέσει θέμα έδρας.

Λίγες ώρες αργότερα η ηγεσία της Περιφέρειας ζητούσε να περάσει στη δική της αρμοδιότητα η υπόθεση αναθεώρησης του χωροταξικού σχεδιασμού, προφανώς γιατί είχε πληροφορίες σχετικά με την κίνηση του αρμόδιου υπουργείου. Πολλοί αναρωτήθηκαν τότε γιατί... κόβεται η εν λόγω ομάδα για να βάλει στο χέρι την υπόθεση της αναθεώρησης. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι απλώς στο χωροταξικό σχεδιασμό βλέπει ένα πεδίο για να κάνει παιχνίδια με ομάδες συμφερόντων. Αγνοώντας τόσο την ουσία του περιφερειακού σχεδιασμού, όσο και την σημερινή οικονομική πραγματικότητα. Και ήρθε να το επιβεβαιώσει με την ιστορία του αεροδρομίου της Τρίπολης.

Εδώ το "αφεντικό" της Περιφέρειας έδωσε ρεσιτάλ πολιτικού ακροβατισμού προσαρμοζόμενος στις επιθυμίες του ακροατηρίου. Εσπευσε να αναγγείλει πολιτικό αεροδρόμιο στην Τρίπολη μιλώντας στο Ναύπλιο παρουσία του πρωθυπουργού. Ετρεξε στην Καλαμάτα για να καλμάρει τις αντιδράσεις θέτοντας ζήτημα αναβάθμισης του διεθνούς αεροδρομίου. Και ξαναγύρισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο όπου ενώπιον διακαώς ενδιαφερομένων έκανε στην άκρη το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και πήρε απόφαση γι’ αυτό της Τρίπολης.

Χωροταξία με τη μέθοδο "ό,τι θέλει ο πελάτης" και μας δίνει το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι το αίτημα για ανάληψη της ευθύνης σχετικά με την αναθεώρηση του περιφερειακού χωροταξικού, είναι σε άμεση συνάρτηση με την επιδίωξη να χωρέσει όλα τα αιτήματα των ομάδων πίεσης. Φυσικά πρόκειται για έναν από τους λόγους για τους οποίους ζητείται η ευθύνη της αναθεώρησης, τους υπόλοιπους θα τους αποκαλύψουν οι ιθύνοντες της Περιφέρειας με την πρακτική τους στο μέλλον.

Εκείνο όμως το οποίο θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι πως στο ενδεχόμενο που διαχειριστεί η Περιφέρεια το χωροταξικό, θα επιχειρήσει μέσα από αυτό να κάνει πολιτική. Αλλωστε οι μελετητές δεν χαλάνε χατίρι στους… εργοδότες τους και τα περί επιστήμης συνήθως υποτάσσονται στις πολιτικές οδηγίες και σκοπιμότητες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα η ηγεσία της Περιφέρειας δεν κρύβει την πρόθεσή της να ελέγξει τα πάντα, με τις επιλογές να περνούν μέσα από την έγκριση μιας στενής ομάδας ανθρώπων που υποκαθιστούν στην πράξη τόσο τη συλλογικότητα της πλειοψηφίας, όσο και τα θεσμικά όργανα.

Η υπερχειλίζουσα αλαζονία είναι εμφανής στον τρόπο διαχείρισης των υποθέσεων και επειδή οι εκφραστές αυτής της αντίληψης δεν ορρωδούν προ ουδενός, είναι σε θέση να κάνουν άνω-κάτω την περιοχή υιοθετώντας αιτήματα που δεν υπακούουν σε καμία λογική σχεδιασμού. Αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμοι είναι προνομιακά πεδία πολιτικαντισμού και όλα θα γίνουν με… διεθνείς διαγωνισμούς. Μια υπόσχεση η οποία μόνο γέλιο προκαλεί όταν ακούγεται ως… πολιτική πρωτοπορία αφού οι διαγωνισμοί είναι… υποχρεωτικά διεθνείς για την τάξη μεγέθους τέτοιων έργων.

Περιφερειακή αντίληψη σημαίνει απαλλαγή από τοπικιστικές σκοπιμότητες και ορθολογικός σχεδιασμός. Η συνάθροιση αιτημάτων, οι υποσχέσεις προς όλους και οι ανακοινώσεις προθέσεων υπουργείων και κινήσεων υπουργών, συνιστούν την μοντέρνα έκδοση σε περιφερειακό επίπεδο της πολιτικής πρακτικής "κατόπιν ενεργειών μου". Σε αυτή την πρακτική η ηγεσία της Περιφέρειας απλώς συνεχίζει την… παράδοση. Γιατί άλλο πολιτική μετάλλαξη και άλλο… χούι.

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr