Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016 20:01

Οι ευθύνες των πολιτών 

Γράφτηκε από τον

Οι ευθύνες των πολιτών 

 

Δύο εβδομάδες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, οι μετά Χριστόν προφήτες “ανακάλυψαν” ότι τοπική αυτοδιοίκηση και κυβερνήσεις στο παρελθόν προτίμησαν να χρηματοδοτήσουν έργα που φέρνουν ψήφους στην κάλπη και όχι αντιπλημμυρικές υποδομές. Αν “ανακαλυφθεί” και ποιος ψήφισε τους άρχοντες και τους πολιτικούς που κάνουν αναπλάσεις αντί να οριοθετήσουν τα ρέματα, θα έχουμε πραγματικά ένα μεγάλο πολιτικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της αυτοδιοίκησης και του κράτους.

Πολύ φοβάμαι όμως ότι η καταγγελία των προηγούμενων αρχών και κυβερνήσεων είναι απλώς όχημα για να κατακτήσουν οι επόμενοι την εξουσία και να συνεχίσουν την πολιτική των προκατόχων τους. 

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι όλοι οι πολιτικοί παρέλαβαν “καμένη γη” από τους προκατόχους τους και ότι ενώ υποσχέθηκαν να κάνουν πράγματα και θαύματα στις 100 πρώτες μέρες της θητείας τους, τελικώς διαπίστωσαν ότι δεν γίνεται να αλλάξει το ρωμαίικο και η νοοτροπία των Ελλήνων με δυο - τρεις αποφάσεις και τέσσερις - πέντε εγκυκλίους. Ετσι όλοι που παρέλαβαν “καμένη γη” δεν κατάφεραν τίποτα περισσότερο από το να παραδώσουν “καμένη γη” στους διαδόχους τους. 

Ο μόνος που δεν άλλαξε κριτήρια επιλογής όλα αυτά τα χρόνια είναι ο περίφημος “μέσος ψηφόφορος” που συνέχισε να εκλέγει στα δημοτικά συμβούλια και στη Βουλή όσους πλειοδοτούσαν σε υποσχέσεις, τάζοντας περισσότερο τσιμέντο σε κάθε σπιθαμή της ελληνικής επικράτειας. Αλήθεια πόσοι πολίτες πήγαν σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου για να ζητήσουν περισσότερο πράσινο, χαμηλότερους συντελεστές δόμησης και μικρότερες αρτιότητες όταν συζητείται μια πολεοδομική μελέτη; Μην ψάχνετε στα αρχεία σας για να βρείτε μια τέτοια είδηση. Αντιθέτως θα βρείτε δεκάδες αποφάσεις τοπικών συμβουλίων, συλλόγων και φορέων, καθώς και εκατοντάδες επιστολές πολιτών που ζητούν περισσότερο τσιμέντο διεκδικώντας  υψηλότερους συντελεστές δόμησης και να χαρακτηριστούν κατά παρέκκλιση όλα τα οικόπεδα άρτια στις περιοχές που θα πολεοδομηθούν. 

Οταν τσιμεντωθεί και η τελευταία σπιθαμή γης με συνέπεια τα νερά να μετατρέπουν σε ρέματα τους δρόμους, τα ίδια τοπικά συμβούλια, οι ίδιοι σύλλογοι και φορείς και φυσικά οι ίδιοι πολίτες ξεσπαθώνουν κατά των αρχόντων και των πολιτικών που ευθύνονται για τις καταστροφές από τις πλημμύρες. 

Σε κάθε περίπτωση δεν απαλλάσσω τους τοπικούς άρχοντες και τους πολιτικούς από τις ευθύνες τους. Αντιθέτως τους θεωρώ υπεύθυνους για την άσκηση της λαϊκιστικής πολιτικής που καταστρέφει την Ελλάδα. Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι ο λαϊκισμός θα συνεχιστεί γιατί οι πολίτες αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους για να φορτώσουν τις αμαρτίες τους και κυρίως τις λανθασμένες πολιτικές επιλογές τους. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016 17:58