Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 21:52

Προσχηματικός διάλογος για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

 

Στην Ελλάδα, τις περισσότερες φορές, ο δημόσιος διάλογος για ένα νομοσχέδιο ή γενικώς μια πρόταση είναι προσχηματικός και διεξάγεται με μοναδικό στόχο να νομιμοποιήσει ηθικά τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις.

Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα αποτελέσει εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα ούτε ο διάλογος (ή διαβούλευση όπως ονομάζεται στην ιερογλυφική γλώσσα της εξουσίας) για το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης προϋπολογισμού 9,2 εκ. ευρώ που θέλει να διαχειριστεί ο Δήμος Καλαμάτας. Αν ο διάλογος δεν ήταν προσχηματικός, η δημοτική αρχή δεν θα δημοσιοποιούσε τις προτάσεις της πριν την προχθεσινή διεξαγωγή του εργαστηρίου που διοργάνωσε στο παλιό Δημαρχείο και στο οποίο παρέστησαν πολλοί αρχιτέκτονες και μηχανικοί. Οπως φαίνεται όμως, η δημοτική αρχή έχει πάρει τις αποφάσεις της και απλώς ακολουθεί τη διαδικασία που προβλέπεται από το ΕΣΠΑ για να πάρει τα χρήματα και να τις υλοποιήσει. Δυστυχώς όπως φαίνεται η επιστημονική κοινότητα για μια ακόμα φορά καλείται να παίξει ρόλο κομπάρσου στα σχέδια του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. Διαφορετικά η δημοτική αρχή πριν δημοσιοποιήσει τις δικές της προτάσεις, θα καλούσε τους επιστήμονες να υποβάλλουν ολοκληρωμένους φακέλους ή μεμονωμένες προτάσεις για το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. 

Δυστυχώς όμως ο υπερσυγκεντρωτικός δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας διοικεί το δήμο από την αρχή της θητείας του υλοποιώντας δικές του ιδέες και γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις επιστημονικές μελέτες που δεν του αρέσουν. Υπενθυμίζω ότι η κυκλοφοριακή μελέτη του συγκοινωνιολόγου Κώστα Ζέκου έμεινε στα συρτάρια αν και ακριβοπληρώθηκε από τους δημότες της Καλαμάτας. Υπενθυμίζω επίσης ότι παραμένει ανεφάρμοστο το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που ενώ αρχικώς το είχε ψηφίσει η δημοτική αρχή, στη συνέχεια προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί, και όταν απορρίφθηκε η αίτηση από το ανώτατο δικαστήριο, έγιναν δηλώσεις για την τροποποίησή του. 

Βεβαίως ο δήμαρχος Καλαμάτας δεν είναι ο μοναδικός Ελληνας πολιτικός που θεωρεί ότι τα πάντα είναι θέμα πολιτικής βούλησης και ότι οι επιστήμονες και ο διοικητικός μηχανισμός πρέπει απλώς να ακολουθούν τις εντολές των κυβερνητών και των τοπικών αρχόντων. Οι περισσότεροι Ελληνες πολιτικοί συνεχίζουν να διοικούν με τον ανατολίτικο απολυταρχικό τρόπο, ακόμα και όταν δηλώνουν ότι συμφωνούν με το δυτικό διοικητικό μοντέλο. Στην αναπτυγμένη Δύση οι υπάλληλοι υπακούουν το νόμο και όχι τις εντολές των πολιτικών προϊσταμένων και οι πολιτικοί δεν διοικούν με βάση τις εμμονές τους, αλλά επιλέγοντας επιστημονικούς συνεργάτες και προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 21:59