Τρίτη, 09 Μαϊος 2017 19:58

Το δέντρο της Κυριακής κρύβει το δάσος της… amazon

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Ο κλάδος των έντυπων μέσων μαζικής ενημέρωσης βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία καθώς χιλιάδες σταμάτησαν να αγοράζουν εφημερίδα προτιμώντας τη δωρεάν ενημέρωση από πηγές του Διαδικτύου. Ειδικά στην Ελλάδα το 2016 -σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά- σημειώθηκε μείωση 15,9% στις συνολικές πωλήσεις των εφημερίδων, ενώ σε σχέση με το 2011 οι συνολικές κυκλοφορίες μειώθηκαν κατά 72.593.870 φύλλα.

Στις ΗΠΑ το εργατικό δυναμικό των εντύπων εφημερίδων μειώθηκε κατά 57,8% από τον Ιανουάριο του 2001 ως τον Σεπτέμβριο του 2016 και σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας την ίδια περίοδο χάθηκαν 238.000 θέσεις εργασίας. Επίσης την ίδια περίοδο στις ΗΠΑ, ο αριθμός των εταιρειών του κλάδου μειώθηκε κατά 18%, από τις 9.310 στις 7.623. Για τους μισθούς των δημοσιογράφων και τα οικονομικά αποτελέσματα των εκδοτικών επιχειρήσεων του κλάδου είναι περιττό να παραθέσουμε στοιχεία, καθώς δεν χρειάζεται να έχεις διδακτορικό στην Οικονομική Επιστήμη για να καταλάβεις ότι ακολουθούν έστω και με μικρή χρονοκαθυστέρηση τη φθίνουσα πορεία του κλάδου. Και όλα αυτά συμβαίνουν μόλις δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου iPhone, του κινητού που έφερε την είδηση στα χέρια τού κατόχου του προκαλώντας επανάσταση στον κλάδο της επικοινωνίας και της ενημέρωσης.

Δυστυχώς όμως ενώ όλοι συζητούσαν σε συνέδρια και σε παρέες για το τσουνάμι της τεχνολογικής εξέλιξης, δημοσιογράφοι και εκδότες δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν τις οδυνηρές επιπτώσεις. Ειδικότερα, δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα παραδοσιακά μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, που κατέρρευσαν μέσα σε μια δεκαετία επειδή δεν αντελήφθησαν τις αλλαγές που έφερνε η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη της πληροφορικής. Αντιθέτως, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν γρηγορότερα στα νέα δεδομένα και δείχνουν να αντέχουν περισσότερο από τα μεγάλα συγκροτήματα. 

Η μεγάλη αυτή εισαγωγή για τις επιπτώσεις που είχε στον κλάδο των εφημερίδων η τεχνολογική εξέλιξη του Διαδικτύου και των κινητών θα πρέπει να μελετηθεί προσεχτικά από τους εμπόρους που διαμαρτύρονται για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αντί να προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν το τσουνάμι του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ποιος θα ανταγωνιστεί ηλεκτρονικές  εταιρείες εμπορίου όπως η ebay, η amazon και η aliexpress όταν αρθούν τα capital controls και οι Ελληνες καταναλωτές αρχίσουν τις αγορές στο Διαδίκτυο από επιχειρήσεις του εξωτερικού; Ή μήπως κάποιοι πιστεύουν ότι θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι οι Ελληνες να αρχίσουν τις αγορές από το Διαδίκτυο. Το ίδιο πίστευαν και πολλοί εργαζόμενοι στις εφημερίδες που έχασαν στην καλύτερη περίπτωση ένα μεγάλο μέρος από το εισόδημά τους και στη χειρότερη την εργασία τους ή την επιχείρησή τους. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Μαϊος 2017 18:11