Τετάρτη, 17 Μαϊος 2017 19:57

Διαδηλώσεις στο δρόμο για το πέμπτο μνημόνιο 

Γράφτηκε από τον

Διαδηλώσεις στο δρόμο για το πέμπτο μνημόνιο 

 

Η ψήφιση, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, του 4ου μνημονίου είναι πιθανότερο να οδηγήσει σε μνημόνιο εξόδου από το ευρώ παρά στην ανάπτυξη της οικονομίας, αφού οι περισσότεροι Ελληνες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι για τη μείωση του εισοδήματός τους φταίνε οι δανειστές και όχι οι αλόγιστες σπατάλες του ελληνικού κράτους.

Βεβαίως ολοένα και περισσότεροι Ελληνες συνειδητοποιούν κάθε μέρα που περνάει ότι δεν αρκεί μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές για να επιστρέψουμε στην εποχή των παχιών αγελάδων. Δυστυχώς όμως έπρεπε να πληρώσουμε πολύ ακριβά όλους τους σωτήρες που υπόσχονταν επιστροφή στο παρελθόν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. 

Θεωρητικά, σε ένα πανεπιστημιακό σεμινάριο οι πολιτικές αυταπάτες για τη σκληρή διαπραγμάτευση θα έπρεπε να είχαν τελειώσει μετά το δημοψήφισμα του 2015 όταν οι διεθνείς αγορές συνέχισαν την ανοδική πορεία τους αδιαφορώντας πλήρως για το ενδεχόμενο εξόδου της ελληνικής οικονομίας από τη ζώνη του ευρώ. Οι αυταπάτες των Ελλήνων όμως συνεχίστηκαν ακόμα και όταν οι διεθνείς αγορές αδιαφόρησαν για το Βrexit αποδεικνύοντας ότι έλεγαν ανοησίες όσοι διέδιδαν ότι θα καταρρεύσει ο καπιταλισμός αν η Ελλάδα αποχωρήσει από τη ευρωζώνη. 

Στην πραγματικότητα και πέρα από τις ατομικές φαντασιώσεις του καθενός, η Ελλάδα είτε συνεχίσει την πορεία της στην ευρωζώνη, είτε συνδεθεί με το δολάριο ή το ρούβλι, θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγει προκειμένου να ανακτήσουν οι Ελληνες το εισόδημα που έχασαν. Παράλληλα οι πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή που το εισόδημα αύξανε με… αγωνιστικές κινητοποιήσεις καθώς κράτος και επιχειρήσεις διένειμαν με περισσή ευκολία τα δάνεια και τις επιδοτήσεις της Δύσης. Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και επιχειρηματίες είναι “καταδικασμένοι” να ζουν ολοένα και με λιγότερα χρήματα αν δεν συνειδητοποιήσουν ότι το εισόδημα αυξάνει όταν αναπτύσσεται η οικονομία και όχι με διαδηλώσεις. 

Προσωρινά και στο δρόμο για το… πέμπτο μνημόνιο οι διαδηλώσεις κατά των μνημονίων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Μαϊος 2017 18:43