Τρίτη, 16 Μαϊος 2017 19:56

Τι θα τα κάνει τα δάση το ελληνικό Δημόσιο; 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Τι θα τα κάνει τα δάση το ελληνικό Δημόσιο; 

 

Την ώρα που χιλιάδες Μεσσήνιοι κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους επειδή εμφανίζεται ως δασική στους χάρτες που αναρτήθηκαν, η ελληνική γραφειοκρατία έκανε για μια ακόμα φορά το θαύμα, καθώς το Δασαρχείο Πειραιά χαρακτήρισε ως δασικά 37 στρέμματα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν έχει φυτρώσει… ρίγανη στον πύργο ελέγχου ή τσουκνίδες δίπλα στους διαδρόμους προσγείωσης, αλλά για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι οι πολίτες δεν μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες όσο οι γραφειοκράτες θεωρούν ως περιουσία τους κάθε σπιθαμή του ελληνικού εδάφους. 

Αναρωτιέμαι όμως πώς θα αξιοποιηθούν από το ελληνικό Δημόσιο και τους γραφειοκράτες της δημόσιας διοίκησης τα χιλιάδες στρέμματα που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικά, ενώ καλλιεργούνται από αγρότες πολλές δεκαετίες. Μόνο στη Μεσσηνία μέχρι τις 11 Μαΐου και ενώ υπάρχει χρονικό περιθώριο ενός μήνα περίπου είχαν υποβληθεί 2.176 αντιρρήσεις για το “χαρακτήρα” 5.868 στρεμμάτων. Αναρωτήθηκε κανένας τι θα συμβεί αν σταματήσει η καλλιέργεια αυτών των 5.868 στρεμμάτων; Η απάντηση είναι απλή: Θα μειωθεί το ΑΕΠ του νομού και ταυτόχρονα τα δημόσια έσοδα, καθώς το κράτος θα σταματήσει να εισπράττει φόρους τόσο από τα γεωργικά εφόδια που απαιτούνται για την καλλιέργεια των χωραφιών όσο και από τα προϊόντα που παράγονται σε αυτές τις εκτάσεις. Βεβαίως οι γραφειοκράτες ποντάρουν στο συναισθηματικό δέσιμο που έχουν οι αγρότες με τη γη τους και ελπίζουν ότι τελικώς θα πληρώσουν το “χαράτσι” που απαιτείται για να τους παραχωρηθεί η χρήση της γης που καλλιεργούν εδώ και πολλές δεκαετίες. 

Σε κάθε περίπτωση όμως θα χαρακτηριστούν δασικά χιλιάδες ιδιόκτητα  στρέμματα ορεινών και ημιορεινών εκτάσεων, των οποίων η καλλιέργεια έχει σταματήσει, με συνέπεια να έχουν λογγώσει και οι ιδιοκτήτες τους να μην δίνουν ούτε ένα ευρώ για να αποκτήσουν ξανά τη χρήση τους. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα τα κάνει αυτά τα στρέμματα το κράτος; Θα τα αφήσει ακαλλιέργητα επειδή είναι δασικά (σύμφωνα με το γράμμα του νόμου), με  συνέπεια να καίγονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα; Θα τα δώσει σε νέους καλλιεργητές (παραβαίνοντας το νόμο) ή αρκούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις της Ελλάδας, ενώ χρειαζόμαστε περισσότερα… σκίνα και σφάλαχτρα; 

Υ.Γ. Τα Δασαρχεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας ζήτησαν 160.000 ευρώ για αντιπυρικά έργα και εγκρίθηκαν 40.500. Με τα χρήματα αυτά θα προστατευτούν οι νέες δασικές εκτάσεις από τις πυρκαγιές; 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Μαϊος 2017 18:28

NEWSLETTER