Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017 12:10

Με ορίζοντα τις εκλογές ή το μέλλον της Καλαμάτας; 

Γράφτηκε από τον

Με ορίζοντα τις εκλογές ή το μέλλον της Καλαμάτας; 

 

“Κυκλοφοριακές μετρήσεις πραγματοποιούνται από σήμερα Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017 στην οδό 23ης Μαρτίου, στην Καλαμάτα.

Τα δεδομένα των κυκλοφοριακών φόρτων και των κατευθύνσεων που ακολουθούν τα οχήματα, θα δώσουν κατευθύνσεις για τη μελέτη ολοκληρωτικής ανάπλασης της ιστορικής πλατείας. Επίσης, αξιοποιούνται και τα στοιχεία που έδωσε ο πρόσφατος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός του Δήμου Καλαμάτας”. 

Με αυτή τη “λιτή” ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας αναγγέλθηκε χθες η ανάπλαση της 23ης Μαρτίου με προϋπολογισμό 350.000 ευρώ. Διαβάζοντας την ανακοίνωση κάποιος που δεν γνωρίζει την Καλαμάτα και τα έργα της δημοτικής αρχής, θα πιστέψει ότι η ανάπλαση έχει επιστημονικό υπόβαθρο, καθώς προηγήθηκαν ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, μετρήσεις του κυκλοφοριακού φόρτου και διάλογος για τα έργα του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα ακόμα αποσπασματικό έργο που αν και μπορεί να προσθέσει αξία στην πόλη (εφόσον δεν υπακούσει σε κοντόφθαλμα επιχειρηματικά συμφέροντα), δεν είναι αρκετό για να δημιουργήσει την ταυτότητα που χρειάζεται η Καλαμάτα για να καταξιωθεί ως αστικός τουριστικός προορισμός. 

Αν η δημοτική αρχή ήθελε να αποκτήσει ταυτότητα η Καλαμάτα, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για έργα και οικονομική ανάπτυξη θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει αν η μεσσηνιακή πρωτεύουσα είναι τουριστική περιοχή ή αν παραμένει μια πόλη που αναζητεί την ταυτότητά της κάπου μεταξύ ΒΙΠΕ και ελαιώνων. Από εκεί και πέρα, αν και εφόσον η δημοτική αρχή αποφασίσει ότι η Καλαμάτα είναι τουριστική περιοχή, θα πρέπει να καλέσει όχι μόνο τις παραγωγικές τάξεις αλλά και προσωπικότητες που έχουν συνδέσει την πορεία τους με την αναγέννηση της Μεσσηνίας, όπως για παράδειγμα ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, προκειμένου να εξεταστούν προτάσεις για τη λειτουργία της πόλης, με στόχο τη δημιουργία ενός τουριστικού προϊόντος υψηλής ποιότητας. Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου πρώτα από όλα θα πρέπει να αποφασιστεί το αν η Καλαμάτα θα είναι πόλη φιλική και φυσικά ασφαλής για τους πεζούς και τους ποδηλάτες ή αν ο επισκέπτης θα χρειάζεται αυτοκίνητο για να μετακινηθεί στο κέντρο και στην παραλία. Αν θέλουμε μια πόλη φιλική σε πεζούς και ποδηλάτες δεν αρκεί μια απλή ανάπλαση της 23ης Μαρτίου, που θα υπηρετεί μόνο τις βραχυχρόνιες ανάγκες της πόλης. Αντιθέτως, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο πεζοδρόμησης της 23ης Μαρτίου, της Υπαπαντής και της Αναγνωσταρά. Βεβαίως για να πεζοδρομηθούν η 23ης Μαρτίου και η Υπαπαντής θα πρέπει να δημιουργηθούν υπόγειοι δρόμοι διέλευσης για τα οχήματα. Και μην πει κανείς ότι δεν γίνονται αυτά, γιατί θα του απαντήσω ότι αυτά δεν γίνονται όταν σχεδιάζεις με ορίζοντα την προεκλογική περίοδο. Αντιθέτως, όλα γίνονται όταν ο προγραμματισμός είναι με βάση τις μακροχρόνιες ανάγκες της πόλης, των κατοίκων της, των επισκεπτών και των μελλοντικών γενιών. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017 12:21