Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011 22:07

4-4-2... ή αλλιώς πτώχευση στην ώρα του Καραμανλή

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
4-4-2... ή αλλιώς πτώχευση στην ώρα του Καραμανλή

Μέχρι προχθές οι ποδοσφαιρόφιλοι γνώριζαν ότι το σύστημα 4-4-2 είναι ένα αμυντικογενές σύστημα που δόξασε κυρίως ιταλικές ομάδες περασμένων δεκαετιών. Οι φίλαθλοι το αντιπαθούν και πολλές φορές το ταυτίζουν με το άλλο γνωστό σύστημα "τσούκου τσούκου μπολ", καθώς η ομάδα που έχει παραταχτεί στο γήπεδο με σύστημα 4-4-2 επιδιώκει να σκοράρει μόνο μία φορά και στη συνέχεια κάνει συνεχώς καθυστέρηση, πετώντας την μπάλα στην κερκίδα.
Προχθές μάθαμε ότι το σύστημα 4-4-2 εφαρμόζεται και στις… ΔΟΥ. Συγκεκριμένα, ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδης Σπινέλλης, μίλησε για τη διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και το σύστημα του 4-4-2 που, όπως είπε, αποτελεί κοινό μυστικό στον χώρο: Το 40% αφορά την «έκπτωση» επί του προστίμου που κάνει στον φορολογούμενο ο ελεγκτής, το άλλο 40% είναι το ποσό που τσεπώνει ο ελεγκτής, και μόνο το 20% είναι το τελικό έσοδο που καταλήγει στα κρατικά ταμεία. Και ποιος κάνει… καθυστέρηση στο υπουργείο Οικονομικών για να λήξει ο έλεγχος και να παραγραφούν τυχόν αδικήματα; Το ίδιο το υπουργείο, ανακοινώνοντας συνεχώς νέες ρυθμίσεις ώστε να μπορούν οι ελεγκτές να κάνουν την «έκπτωση» και να τσεπώσουν το χρήμα.
Αν νομίζετε όμως ότι το σύστημα 4-4-2 είναι το μόνο κοινό στοιχείο ανάμεσα στο ποδόσφαιρο και την παραοικονομία, είστε πολύ γελασμένοι. Το ποδόσφαιρο είναι πολλά χρόνια μπροστά από τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας - και αρκεί να ρίξετε μια ματιά στο παρελθόν του, για να διαβάσετε το μέλλον πολλών επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα στο ποδόσφαιρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η μέθοδος εξυγίανσης μέσω ρυθμίσεων και πτώχευσης. Η ρύθμιση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στα χρέη του λαοφιλούς Ολυμπιακού, με τις ευλογίες όλου του πολιτικού κόσμου. Ρυθμίστηκαν τα χρέη που προκάλεσε ο Κοσκωτάς, έτσι ώστε να μπορεί η ομάδα να κάνει... πανάκριβες μεταγραφές. Με άλλα λόγια, ο Ολυμπιακός δεν είχε χρήματα για να πληρώνει τις δόσεις του στο κράτος, αλλά είχε χρήματα για μεταγραφές. Το κράτος δεν κέρδισε τίποτα, αλλά ο Ολυμπιακός κατέκτησε 13 στα 15 πρωταθλήματα και οι ανταγωνιστές του... ψάχνουν να βρουν "τις πταίει". Το σίγουρο είναι ότι δεν φταίει ο Ολυμπιακός και ο Σωκράτης Κόκκαλης. Φταίει το ότι οι ανταγωνιστές δεν προσέφυγαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για να ακυρώσουν τη ρύθμιση χρεών, όμως αυτό είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία που θα την αφηγηθούμε σε επόμενο άρθρο.
Συνεχίζοντας τη σημερινή ιστορία, υπενθυμίζουμε ότι η ρύθμιση χρεών που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο ποδόσφαιρο έγινε η αγαπημένη μέθοδος παραγραφής χρεών και προστίμων όλων των υπουργών Οικονομικών. Η μέθοδος πέρασε από το ποδόσφαιρο στην πραγματική οικονομία κι έτσι η έννοια του υγιούς ανταγωνισμού έχασε τη σημασία της. Οι επιχειρήσεις, γνωρίζοντας ότι δεν θα τιμωρηθούν αν δεν πληρώσουν ΦΠΑ, άρχισαν να ονειρεύονται... 13 πρωταθλήματα και η φοροδιαφυγή πήρε... θρυλικές διαστάσεις. 
Ομως, η μεγαλύτερη ανακάλυψη όλων των εποχών ήταν και παραμένει η "εξυγίανση μέσω πτώχευσης". Σύμφωνα με αυτή την ευρηματική μέθοδο, όταν μια ομάδα χρεοκοπήσει, δημιουργείται στη θέση της μια νέα, απαλλαγμένη από τα χρέη, η οποία έχει απλώς... λίγο διαφορετικό όνομα. Ετσι δημιουργήθηκαν ο "Νέος Πανιώνιος" κι η νέα "Παναχαϊκή 2005". Με αυτό τον τρόπο πήγε να δημιουργηθεί και… η "Νέα Ολυμπιακή", αλλά μας πήραν χαμπάρι οι κουτόφραγκοι και η δουλειά χάλασε την τελευταία στιγμή. Με αυτό τον τρόπο όμως θα δημιουργηθούν οι νέες επιχειρήσεις αύριο. Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν αύριο δείτε το "Νέο Αλτερ" ή το πρόγραμμα του Αλτερ στο "Εξτρα 3 και 4 και 5 παιδιά του Πειραιά". Μην εκπλαγείτε αν δείτε τη "Νέα Ελευθεροτυπία" και το "Νέο Βήμα". Μην εκπλαγείτε γενικώς αν δείτε την επιχείρηση της διπλανής πόρτας να κηρύσσει πτώχευση και να... συνεχίζει να λειτουργεί με νέο όνομα αλλά χωρίς χρέη. Το ποδόσφαιρο έδειξε το δρόμο στην πραγματική οικονομία, και η παραοικονομία τον… ακολουθεί.
"Ωραία όλα αυτά", θα πείτε, "αλλά με την Ελλάδα τι θα γίνει τελικά; Αν δεν μπουν χρήματα στο ταμείο θα βουλιάξει το καράβι". Μην ανησυχείτε για το μέλλον. Οπως γύρισε ο Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό, έτσι θα γυρίσει στο τιμόνι της Ελλάδας ο Κώστας Καραμανλής! Ο δρόμος της επιστροφής στρώνεται με αναρτήσεις στο Διαδίκτυο, ραδιοφωνικές εκπομπές του Γιώργου Τράγκα και τηλεοπτικές ιστορίες για το Βατοπέδι... Οι Ελληνες πρέπει να πιστέψουν ότι οι Αμερικανοί σχεδίαζαν τη δολοφονία του Κώστα Καραμανλή και ότι σύμφωνα με τη  συνέχεια του ημερολογίου των Μάγια ο κόσμος θα σωθεί από τον… ξεκούραστο, που θα επιστρέψει το 2012 για να σώσει τη χώρα του. Πώς θα σωθεί η Ελλάδα; Θα κηρύξει πτώχευση κι έπειτα θα ονομαστεί… Νέα Ελλάδα.
Αγαπούλες μου, ο Μάκης ήταν πολλά χρόνια μπροστά.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 20:50

NEWSLETTER