Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2018 22:15

Φόροι στην κατανάλωση και όχι στο εισόδημα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών είχε μεγάλη συμβολή στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων από ΦΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που επιβεβαίωσε αυτό που φυσικά όλοι "υποψιαζόμασταν".

Συγκεκριμένα η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών συνέβαλε το 2017 στο 50% της ετήσιας αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδοση αυτή σημειώνεται αν και το ποσοστό χρήσης των καρτών στην Ελλάδα (20,1%) είναι χαμηλότερο από τους μέσους όρους της ΕΕ (34,9%).

Σύμφωνα με τη μελέτη, αν η Ελλάδα έφθανε το μέσο επίπεδο χρήσης καρτών της ΕΕ τα ετήσια έσοδα ΦΠΑ θα αυξάνονταν κατά 21% και θα άγγιζαν τα 3,3 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά μια επιπλέον αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών θα απέδιδε στο δημόσιο ταμείο περισσότερα έσοδα από όσα αποδίδει ο ΕΝΦΙΑ. Η μελέτη επισημαίνει επίσης ότι το συνολικό δημοσιονομικό όφελος από την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών θα είναι μεγαλύτερο, καθώς ο υπολογισμός για τον ΦΠΑ  "δεν περιλαμβάνει το όφελος που προκύπτει ως επιπλέον έσοδα από φορολογία εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές που σχετίζονται με οικονομική δραστηριότητα, η οποία παρέμενε αδήλωτη πριν την εξάπλωση των καρτών πληρωμής".

Σε κάθε περίπτωση η μελέτη προσφέρει πρόσθετα επιχειρήματα σε όσους υποστηρίζουμε ότι στην Ελλάδα των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων η   αύξηση των δημοσίων εσόδων θα προέλθει από τον ΦΠΑ στην κατανάλωση και όχι από την προσπάθεια εντοπισμού των αδήλωτων εισοδημάτων. Μέχρι τώρα όλες οι κυβερνήσεις κυνηγούν ανεμόμυλους πιστεύοντας ότι οι χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα επειδή... έτσι πρέπει. Στην πραγματικότητα όμως, όχι μόνο οι μικρομεσαίοι αλλά όλοι οι φορολογούμενοι (παντού στον κόσμο) αποκρύπτουν ό,τι μπορούν από την Εφορία, με στόχο να βελτιώσουν το ατομικό τους βιοτικό επίπεδο. Σε έναν ιδανικό κόσμο στον οποίον θα βασίλευε η αλληλεγγύη, η συμπεριφορά αυτή θα είχε μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Στην πραγματική ζωή όμως οι περισσότεροι χρησιμοποιούν την αλληλεγγύη είτε ως σκαλοπάτι κοινωνικής ανέλιξης είτε ως άλλοθι για να... φοροδιαφεύγουν. Γι’ αυτό οι φορολογικοί νόμοι πρέπει να σχεδιαστούν για τον πραγματικό κόσμο και όχι για τις ουτοπικές πολιτείες που έχει ο καθένας μόνο στο μυαλό του.

Υ.Γ. Η απευθείας παρακράτηση του ΦΠΑ (με ενιαίο συντελεστή για όλα τα προϊόντα) όταν γίνεται ανάληψη μετρητών και όταν γίνεται ηλεκτρονική πληρωμή με παράλληλη αύξηση του ατομικού αφορολόγητου εισοδήματος στα 20.000 ευρώ, αποτελεί μονόδρομο για όποια κυβέρνηση θέλει να συνδυάσει την αύξηση των δημόσιων εσόδων με την ανάπτυξη.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2018 22:18