Παρασκευή, 03 Μαϊος 2019 20:16

Οι πολιτικοί της διπλανής πόρτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Οι πολιτικοί δεν είναι υπεράνθρωποι, αλλά άνθρωποι της διπλανής πόρτας, με πάθη και αδυναμίες, που ανέλαβαν να κάνουν μια δουλειά «βαριά και ανθυγιεινή» την οποία -μεταξύ άλλων- αρνούνται να αναλάβουν όσοι τους λιθοβολούν στο πρώτο μεγάλο λάθος.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι όμως, σε κάθε γωνιά της γης, δεν θέλουν να παραδεχτούν την απλή αυτή αλήθεια. Γι' αυτό και συνεχίζουν με περισσή ευκολία να πιστώνουν και να χρεώνουν στην πολιτική ηγεσία του τόπου τους επιτυχίες και λάθη, αρνούμενοι με αυτόν τον τρόπο να αποδεχτούν τις δικές τους ευθύνες και υποχρεώσεις.

Στην πραγματικότητα όμως, ανεξάρτητα από τα ιδεολογήματα που «απαλλάσσουν» τον μέσο πολίτη από τις ατομικές του ευθύνες, οι πολιτικοί δεν μπορούν να κάνουν τίποτα περισσότερο από το να συνδυάσουν αποτελεσματικά τις πλουτοπαραγωγικές δυνάμεις ενός τόπου - βάζοντας παράλληλα φρένο στις κοινωνικές ομάδες που επιχειρούν να αποσπάσουν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα χωρίς να προσφέρουν τίποτα στην παραγωγική διαδικασία.

Εξυπακούεται ότι δεν είναι όλοι οι πολιτικοί αποτελεσματικοί και ότι πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, για να διατηρήσουν τη θέση τους μπαίνουν στον πειρασμό και τελικώς συνεργάζονται με τους "κηφήνες" που διεκδικούν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα ενώ δεν προσφέρουν τίποτα στην παραγωγική διαδικασία.

Ειδικά σε περιόδους παρακμής, όπως αυτή που διανύουμε την τελευταία δεκαετία, οι περισσότεροι πολιτικοί προτιμούν να εκφράσουν τα κατεστημένα συμφέροντα που βάζουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη, παρά να διακινδυνεύσουν την καριέρα τους απελευθερώνοντας παραγωγικές δυνάμεις που ενδεχομένως θα αλλάξουν την υπάρχουσα πολιτική τάξη.

Εννοείται βέβαια ότι θετικό αποτύπωμα στην Ιστορία αφήνουν μόνο οι πολιτικοί που συγκρούονται με τις δυνάμεις της παρακμής. Με τους υπόλοιπους ασχολούνται μόνο οι... δημοσιογράφοι, καθώς η εμβέλειά τους δεν μπορεί να ξεπεράσει τα όρια της γραφικότητας και του εφήμερου.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Μαϊος 2019 20:16