Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2019 14:13

Δεν πήραν μυρωδιά ούτε τον... EastMed

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Δεν πήραν μυρωδιά  ούτε τον... EastMed

 “Σε μια κανονική ευρωπαϊκή περιφέρεια η συζήτηση για τη διαχείριση των σκουπιδιών θα διαρκούσε μισή ώρα, ενώ ο διάλογος για ένα έργο όπως η διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου EastMed από την Πελοπόννησο, θα ήταν στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Στην Πελοπόννησο όμως συζητάμε 30 χρόνια για τη διαχείριση των σκουπιδιών, ενώ κανένας υποψήφιος δεν ασχολείται με το σχέδιο για τον αγωγό EastMed -που αν υλοποιηθεί, αφενός θα αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και αφετέρου θα αναβαθμίσει τη γεωπολιτική και οικονομική θέση της Πελοποννήσου στην παγκόσμια κλίμακα”.

Αυτό επεσήμαινα προεκλογικά με άρθρο που δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο, ενώ ένα μήνα αργότερα έγραφα: “... η πιο ουσιαστική οικονομική ενέργεια που θα επηρεάσει το μέλλον της Πελοποννήσου -αν φυσικά δεν μείνει στα χαρτιά- είναι η διέλευση του αγωγού EastMed που θα μεταφέρει αέριο από την Κύπρο και το Ισραήλ στην Ευρώπη. Από εκεί και πέρα, τόσο η περιφερειακή αρχή όσο και οι δημοτικές αρχές της Πελοποννήσου δεν έχουν καταφέρει αξιοποιώντας τον διεθνή ανταγωνισμό να υπογράψουν έστω και μία σύμβαση έργου για λιμάνι, σιδηρόδρομο, μαρίνα, αεροδρόμιο κ.λπ. Αντιθέτως, δείχνουν να φοβούνται τις συνεργασίες και να επιδιώκουν χρηματοδότηση των μεγάλων έργων από τις γνωστές πηγές του κρατικού κορβανά και του ΕΣΠΑ. Στην πραγματικότητα, κανένας τοπικός άρχοντας δεν διαθέτει το πολιτικό μέγεθος που απαιτείται, ώστε να διαπραγματευτεί, για παράδειγμα, την κατασκευή μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνέδεε το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Καλαμάτας με την Αθήνα αλλά και με την Αρχαία Ολυμπία. Κανείς δεν έχει καν σκεφτεί το ενδεχόμενο να προτείνει στις ανταγωνίστριες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις ένα πρότζεκτ δημιουργίας μιας μαρίνας 1.000 θέσεων ή ενός χωριού με τουριστικές κατοικίες. Αντιθέτως όλοι βολεύονται με αδελφοποιήσεις χωρίς αντίκρισμα (σαν αυτή της Σιάν με την Καλαμάτα) και με εκδρομές σε εκθέσεις (σαν αυτές της περιφερειακής αρχής στη Σαγκάη)”.

Ο χρόνος πέρασε γρήγορα και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τις πρώτες μέρες του νέου θα υπογραφεί η συμφωνία για τον αγωγό EastMed που δεν θα αλλάξει μόνο τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης αλλά και τις συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κλείνω με τον επίλογο του άρθρου του Φεβρουαρίου: “Οπως και να έχει, δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός σε ενεργειακά θέματα, για να αντιληφθείς ότι το σχέδιο κατασκευής του EastMed ενδέχεται να αλλάξει το μέλλον της Πελοποννήσου. Δυστυχώς όμως, οι τοπικοί άρχοντες ασχολούνται ακόμα με το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, που θα έπρεπε να το έχουν λύσει σε μισή ώρα, ενώ δεν έχουν πάρει... μυρωδιά από το φυσικό αέριο και την επιρροή που θα έχει στην ανάπτυξη της Πελοποννήσου”.

Από μια άποψη ίσως να είναι και καλύτερα που δεν έχουν πάρει χαμπάρι τίποτα οι τοπικοί άρχοντες, γιατί κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας διακοπή της ενεργειακής σύνδεσης, είτε επειδή είναι ετεροβαρής είτε επειδή το Ισραήλ συλλαμβάνει μέλη της Χαμάς. 

latnanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2019 14:15

NEWSLETTER