Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 14:00

Να γίνει μουσείο το παλιό Δημαρχείο

Γράφτηκε από τον

Να γίνει μουσείο το παλιό Δημαρχείο

Το κτήριο του παλιού Δημαρχείου Καλαμάτας στην οδό Αριστομένους πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος της πόλης και των δημοτών, αντί να στεγάζει γραφεία και υπηρεσίες που μπορούν να φιλοξενηθούν σε άλλα δημοτικά ακίνητα.

Την προοπτική αυτή θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά όχι μόνο η δημοτική αρχή αλλά και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, καθώς το παλιό Δημαρχείο δεν είναι ακατάλληλο μόνο για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και για τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται για να τιμηθούν επίσημοι προσκεκλημένοι και επισκέπτες της Καλαμάτας.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, οι εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας θα πρέπει να φιλοξενούνται μόνο στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου Χορού (κεντρική αίθουσα, φουαγιέ και αυλή) που διαθέτει τόσο τη μεγαλοπρέπεια που απαιτούν οι περιστάσεις, όσο και τις υποδομές που απαιτεί η ψηφιακή εποχή μας για την κάλυψη των γεγονότων.

Από εκεί και πέρα, είναι τουλάχιστον τριτοκοσμικό να χρησιμοποιείται το παλιό Δημαρχείο ως πολιτικό γραφείο του εκάστοτε δημάρχου. Δυστυχώς και ο σημερινός δήμαρχος συνεχίζει τη μικροπολιτική του προκατόχου του συναντώντας στο παλιό Δημαρχείο εκπροσώπους συλλόγων, φορέων και μεμονωμένους πολίτες που θέλουν να υποβάλουν "αιτήματα".

Εννοείται ότι οι αίθουσες του παλιού Δημαρχείου αν και δεν είναι ακατάλληλες για τη στέγαση των υπηρεσιών της Δημοτικής Αστυνομίας και του Γραφείου Τουριστικής Υποστήριξης, σίγουρα μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων και το ιστορικό κτήριο. Προσωπικά εκτιμώ ότι το παλιό Δημαρχείο θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια μόνιμη έκθεση με φωτογραφίες από την ιστορία της Καλαμάτας, ώστε να αξιοποιηθεί το υλικό που βρίσκεται τόσο στα Γενικά Αρχεία του Κράτους όσο και σε αρχεία ιδιωτών. Εννοείται ότι η πρόταση αυτή δεν διεκδικεί το... αλάθητο και ότι στο πλαίσιο του διαλόγου για την οικονομική ανάπτυξη της Καλαμάτας θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες προτάσεις μετατροπής του παλιού Δημαρχείου σε μουσείο.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2021 20:55