Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 20:44

Θα σώσουν την παρτίδα οι ψηφιακές υποδομές;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

 Η εξ αποστάσεως εργασία και εξυπηρέτηση του κοινού δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την ψηφιακή τεχνολογία και συνεπώς κάθε προσπάθεια περιορισμού της μετακίνησης των πολιτών θα οδηγούσε σε άμεση οικονομική καταστροφή.

Την πραγματικότητα αυτή “λησμονούν” επιμελώς τις τελευταίες ημέρες τόσο οι τεχνοφοβικοί που ξεσήκωσαν τον κόσμο για να σταματήσουν οι δοκιμές του δικτύου 5G στην Καλαμάτα όσο και οι συντηρητικοί που έχουν κάνει ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σταματήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Εννοείται ότι η κατάσταση θα ήταν ακόμα καλύτερη αν στην εκπαίδευση δεν κυριαρχούσαν οι νεολουδίτες, που θεωρούν εργαλεία του μεγάλου κεφαλαίου την ψηφιακή τεχνολογία και το Διαδίκτυο. Εννοείται επίσης ότι η οικονομία θα αντιμετώπιζε πολύ λιγότερα προβλήματα αν οι επιχειρηματίες δεν είχαν μείνει στην εποχή του... φαξ και αν οι δήμαρχοι παρείχαν ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους ψηφιακά αναλφάβητους δημότες τους.

Σε κάθε περίπτωση η ζωή όλων μας θα ήταν πιο εύκολη αν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας και Ιντερνετ πρόσφεραν αξιόπιστες υπηρεσίες αντί να πωλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Μια ματιά στις ταχύτητες του Ιντερνετ μετά τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, όχι μόνο πείθει για του λόγου το ασφαλές, αλλά και προκαλεί εύλογες ανησυχίες για ένα διαδικτυακό μπλακ άουτ σε περίπτωση που αυξηθεί η χρήση του Ιντερνετ.

Αυτή την στιγμή κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει ούτε πότε θα τελειώσει η πανδημία του κορονοϊού, ούτε ποιες επιχειρήσεις και ποιες εθνικές οικονομίες θα καταφέρουν να επιβιώσουν στα αχαρτογράφητα νερά της νέας κρίσης. Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι ξεκινούν από πλεονεκτική θέση οι επιχειρήσεις και οι εθνικές οικονομίες που διαθέτουν τις ψηφιακές υποδομές, οι οποίες είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση μιας πολύμηνης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

lathnanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 20:47