Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020 20:11

Η οικονομία θύμα του κορονοϊού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Η οικονομία θύμα του κορονοϊού

 Η πανδημία του κορονοϊού απειλεί να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια οικονομία, και αν η διεθνής κοινότητα δεν λάβει εγκαίρως μέτρα αντιμετώπισης της νέας κρίσης, ενδέχεται τα θύματα του κραχ να είναι περισσότερα από εκείνα του ιού.

Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση της νέας οικονομικής κρίσης ξεπερνά τα στενά εθνικά όρια και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στο πλαίσιο μιας διεθνούς συμφωνίας, η οποία θα θέσει τους κανόνες επανεκκίνησης της παραγωγικής διαδικασίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ετσι κι αλλιώς το πλήγμα που έχουν δεχτεί ασθενικές οικονομίες όπως η ελληνική, ακόμα κι αν δεν είναι ανεπανόρθωτο, είναι ικανό να προκαλέσει μια νέα βαθιά ύφεση που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια. Μόνο οι οπαδοί του δόγματος "μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση", που θέλουν κυριολεκτικά πάση θυσία να καταλάβουν την εξουσία, αρνούνται να παραδεχτούν ότι τυχόν κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας δεν θα οδηγήσει σε "πλέρια δημοκρατία"... αλλά στην καταστροφή και στη συρρίκνωση των δημοκρατικών ελευθεριών.

Ανεξάρτητα όμως από όσα πιστεύουν οι παραδοσιακοί οπαδοί της θεωρίας του λεφτόδεντρου, αργά ή γρήγορα το παγκόσμιο χωριό θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, μπροστά στα οποία τα προβλήματα της κρίσης του 2008 μοιάζουν με μελτεμάκι πριν τον τυφώνα.

Σε έναν ιδανικό κόσμο, οι ηγέτες των ανεπτυγμένων οικονομιών θα είχαν ήδη ξεκινήσει τηλεδιασκέψεις για να σχεδιάσουν την οικονομία της επόμενης μέρας. Στον πραγματικό κόσμο, οι ηγέτες δείχνουν να μην έχουν αντιληφθεί την πλήρη έκταση του προβλήματος και συνεχίζουν να κυβερνούν ανέμελα, σαν τους Ελληνες πολιτικούς που πίστευαν ότι το τσουνάμι της παγκόσμιας κρίσης του 2008 δεν θα αγγίξει την ελληνική οικονομία επειδή οι ελληνικές τράπεζες δεν ήταν εκτεθειμένες σε τοξικά παράγωγα... Ειδικά οι ηγέτες της Δύσης αποδεικνύονται σε γενικές γραμμές κατώτεροι των περιστάσεων και ανίκανοι να διαχειριστούν την κρίση που απειλεί την παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα η Ανατολή παρακολουθεί μάλλον αμήχανα τις εξελίξεις, καθώς δείχνει ακόμα ανέτοιμη να αναλάβει τα ηνία της παγκόσμιας οικονομίας.

Σε αυτές τις συνθήκες, τόσο η Μεσσηνία όσο και η Ελλάδα καλούνται να πολεμήσουν, και πολεμούν, γνωρίζοντας ότι σημασία έχει να παραμείνεις ζωντανός. Ετσι κι αλλιώς μετά την πανδημία του κορονοϊού τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.

lathnasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Image by Markus Steidle from Pixabay 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020 20:14

NEWSLETTER