Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 12:28

Γιατί η κυβέρνηση "άδειασε" τον Νίκα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

"Θέλω να εξηγήσω ότι μαζί με την πολύ μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για τους ασθενείς με COVID19, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δέχονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό και όλα τα άλλα βαριά περιστατικά (τροχαία, ασθενείς με σοβαρές νόσους). Το Παναρκαδικό Νοσοκομείο δέχεται τέτοια περιστατικά από όλη την Πελοπόννησο".

Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απέρριψε έμμεσα και με ευγενικό τρόπο, μετά την κυριακάτικη επίσκεψή του στην Τρίπολη, την πρόταση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα για μετατροπή του Παναρκαδικού σε νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση απέρριψε έγκαιρα, πριν δηλαδή αρχίσουν να διατυπώνονται αντίστοιχα αιτήματα και από άλλες περιοχές, μια βαθιά αναχρονιστική πρόταση που έχει τις ρίζες της στην τοπικιστική αντίληψη που θέλει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο σε κάθε πρωτεύουσα νομού, ένα κέντρο υγείας σε κάθε κωμόπολη και ένα ασθενοφόρο έξω από το σπίτι του κάθε ψηφοφόρου. Ευτυχώς αυτή τη φορά το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού βασίστηκε σε επιστημονικά δεδομένα και όχι στα τοπικιστικά αιτήματα που διαμόρφωσαν στο παρελθόν το χάρτη όλων των αναποτελεσματικών δόμων. Μένει να δούμε αν η κυβέρνηση θα επιμείνει στον εθνικό σχεδιασμό και αν το επιτυχημένο μοντέλο της πλήρους εφαρμογής των επιστημονικών προτάσεων θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς.

Σε κάθε περίπτωση η κρίση υγείας έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από την οικονομική κρίση του 2008, καθώς η πανδημία του κορονοϊού συσπειρώνει τους πολίτες γύρω από την κυβέρνηση, ενώ η απώλεια του εισοδήματος ενίσχυε κάθε αντιπολιτευτική φωνή που πρόβαλε αιτήματα πάσης φύσεως. Τη διαφορετικότητα αυτή προφανώς δεν την έχουν συνειδητοποιήσει αρκετοί πολιτικοί που καταθέτουν άκαιρες προτάσεις και πολλοί περισσότεροι σχολιαστές του Facebook που βιάζονται να... λογαριαστούν. Με δεδομένο ότι στις δημοκρατίες οι λογαριασμοί γίνονται στην κάλπη, οι "βιαστικοί" μάλλον θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν σε περίπτωση που η κυβέρνηση προκηρύξει εκλογές μετά το τέλος της κρίσης. Τον ίδιο κίνδυνο πολιτικού αφανισμού αντιμετωπίζουν όχι μόνο τα κόμματα αλλά και οι τοπικοί άρχοντες που αδυνατούν να αντιληφθούν ότι η πανδημία ενισχύει την κυβέρνηση και ότι πέρασαν ανεπιστρεπτί οι ημέρες που η αυτοδιοίκηση μονοπωλούσε λόγω μνημονίων τον προνομιούχο χώρο των πελατειακών σχέσεων.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

(Φωτογραφία από την κυριακάτικη επίσκεψη  του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στο Νοσοκομείο Κορίνθου)