Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 20:53

H θρησκεία του … λεφτόδεντρου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)
H θρησκεία του … λεφτόδεντρου

Το άνοιγμα της ευρωπαϊκής κάνουλας χρηματοδοτήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού έφερε πάλι στο προσκήνιο τους πιστούς και τους ιερείς της... θρησκείας του λεφτόδεντρου, που ζητούν "δωρεάν γεύμα" για όλους.

Εννοείται ότι ιερείς της θρησκείας του λεφτόδεντρου δεν είναι μόνο οι συνδικαλιστές που διεκδικούν για τη συντεχνία τους μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα, αλλά και οι αιρετοί που πωλούν παραγοντιλίκι με τα λεφτά των φορολογουμένων. Εννοείται επίσης ότι όπου κυριαρχεί οικονομικά το κράτος- πατερούλης, όπως στην Ελλάδα, η θρησκεία έχει εκατομμύρια πιστούς που έχουν ταυτίσει τα επιδόματα και τις επιχορηγήσεις με το λεφτόδεντρο.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ανάδειξη αιτημάτων, όπως για παράδειγμα η θέσπιση ανώτατου ορίου 15 μαθητών ανά σχολικό τμήμα, ακούγεται λογική στους πιστούς του λεφτόδεντρου. Μέσα στις ίδιες συνθήκες, είναι τουλάχιστον ανώφελο να προσπαθήσεις να εξηγήσεις στους πιστούς της θρησκείας του λεφτόδεντρου ότι δεν υπάρχει "δωρεάν γεύμα" και ότι δεν μπορείς να δαπανάς χωρίς να παράγεις. Μόνο η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση, ώστε να αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες με βάση τους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους, θα περιορίσει τη θρησκεία του λεφτόδεντρου, επειδή μόνο τότε οι ιερείς της και οι πιστοί της θα αναγκαστούν να ιεραρχήσουν τις ανάγκες λαμβάνοντας αποφάσεις που σήμερα λαμβάνει το κράτος - πατερούλης.
Στο παράδειγμά μας: Ο κάθε δήμος (και ακόμα καλύτερα η κάθε τοπική κοινότητα) θα αποφασίζει όχι μόνο για τον αριθμό μαθητών ανά σχολικό τμήμα, αλλά και για τις αμοιβές των εκπαιδευτικών με βάση τον τοπικό προϋπολογισμό της εκπαίδευσης, που με τη σειρά του θα εξαρτάται από τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Αν λοιπόν ένας δήμος θέλει θα μπορεί να θεσπίσει τμήματα των 10 μαθητών, προσλαμβάνοντας τους διπλάσιους εκπαιδευτικούς με το μισό μισθό. Κάποιος άλλος δήμος θα μπορεί να αυξήσει τους φόρους (με κίνδυνο να φύγουν οι επιχειρήσεις από την επικράτειά του), για να αυξήσει τους εκπαιδευτικούς χωρίς να μειώσει τους μισθούς τους.

Ιδανικό θα ήταν οι αποφάσεις να λαμβάνονται από δημοτικό συμβούλιο εκλεγμένο με απλή αναλογική, ώστε να δούμε επιτέλους πόσα λεφτά έχει το λεφτόδεντρο και πώς θα τα μοιράσουν οι ιερείς του.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός


NEWSLETTER