Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020 20:59

Τα greek statistics της Ελληνικής Αστυνομίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)
Τα greek statistics της Ελληνικής Αστυνομίας

Αν διαβάσει κάποιος τα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας για την παραβατικότητα στην περιφέρεια, θα θεωρήσει ότι τόσο τα αστικά κέντρα όσο και τα χωριά είναι τα ασφαλέστερα του κόσμου.

Στην πραγματικότητα όμως, πίσω από τα greek statistics είναι αδύνατον να κρυφτεί η απελπισία των πολιτών που εδώ και πολλά χρόνια έχουν σταματήσει να καταγγέλλουν τις κλοπές, κυρίως επειδή γνωρίζουν ότι ακόμα κι αν συλληφθούν οι δράστες δεν πρόκειται να πάρουν πίσω τα κλοπιμαία.

Για του λόγου το ασφαλές θα περιγράψω δυο δικές μου εμπειρίες. Πριν από λίγα χρόνια λοιπόν, "άγνωστοι" παραβίασαν το παράθυρο του αυτοκινήτου μου έξω από το Νοσοκομείο της Καλαμάτας. Επειδή τα δακτυλικά τους αποτυπώματα ήταν ορατά διά γυμνού οφθαλμού, πήγα στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνία να καταγγείλω το γεγονός προκειμένου να εντοπιστεί ο δράσης και να προστατευτούν τα άλλα οχήματα που σταθμεύουν στο Νοσοκομείο. Εκεί μου είπαν ότι το συνεργείο της Σήμανσης λείπει εκτός Καλαμάτας και ότι θα επιστρέψει αργά τη νύχτα. Για να μη σας τα πολυλογώ, το πολυάσχολο συνεργείο σήμανσης δεν πήρε ποτέ δακτυλικά αποτυπώματα, γιατί μετά από τρεις μέρες έβρεξε και φυσικά σβήστηκαν.

Πριν από λίγες μέρες, για να πάμε στα πιο πρόσφατα, τηλεφώνησαν στο σπίτι μου οι απατεώνες που παρίσταναν τα στελέχη της "Microsoft". Κατέγραψα τον αριθμό, και για να μην τρέχω στην Αστυνομική Διεύθυνση μέσα στην πανδημία το κορονοϊού, αναζήτησα στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας μια πλατφόρμα καταγγελιών. Βρήκα πράγματι μια σύνδεση, αλλά η σχετική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε με πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 δεν άνοιξε ποτέ. Κράτησα λοιπόν το τηλέφωνο των απατεώνων στο αρχείο μου και πέρασα κι εγώ στη μακρά λίστα των κουρασμένων πολιτών που έχουν σταματήσει να "ενοχλούν" τις αστυνομικές αρχές επειδή διαπιστώνουν την αναποτελεσματικότητά τους.

Κλείνοντας τις ενότητες με τις προσωπικές μου εμπειρίες, θα σημειώσω απλώς ότι για λόγους αρχής δεν θα αναφέρω τίποτα για τις συνεχείς κλοπές-διαρρήξεις και την αστυνόμευση στο χωριό της συζύγου μου, την Πιπερίτσα, γιατί δεν θέλω να ρίξω λάδι στη φωτιά της αγανάκτησης. Ούτε θα αναφερθώ στις εκατοντάδες σχετικές ιστορίες που ακούω επί δεκαετίες από φίλους και γνωστούς σε όλη τη Μεσσηνία.

Ομως, η αγανάκτηση και η απελπισία των πολιτών δεν θα έτεινε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις αν η Αστυνομία έκανε στοιχειωδώς καλά τη δουλειά της και δεν ασχολιόταν από το πρωί μέχρι το βράδυ με μικροϋποθέσεις ώστε να γεμίσουν με "επιτυχίες" οι φάκελοι των υπό προαγωγή αξιωματικών. Δεν θα ήταν υπερβολή να γραφτεί ότι η μισή Αστυνομία της Μεσσηνίας ψάχνει για τσιγαριλίκια, ενώ η άλλη μισή πανηγυρίζει επειδή βρήκε στα χωράφια αλλοδαπούς χωρίς άδεια παραμονής. Αν στο... πλάνο των υπό προαγωγή αξιωματικών προστεθεί και το κυνήγι της ρευματοκλοπής (μήπως τελικώς η δωρεάν παροχή ρεύματος ενδέχεται να κοστίζει λιγότερο από την καταδίωξη και τις δικαστικές δαπάνες;) γίνεται κατανοητό ότι στην Αστυνομική Διεύθυνση μένουν μόνο γραφιάδες και κλητήρες δικαστικών υποθέσεων. (Η Δικαστική Αστυνομία... ιδρύεται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά ακόμα δεν έχει ιδρυθεί).

Την ίδια ώρα στους δρόμους δεν υπάρχει ούτε τροχονόμος, αν και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα έχει τους περισσότερους αστυνομικούς (492) ανά 100.000 κατοίκους, μετά την Κύπρο (573) και τη Μάλτα (505). Η Ολλανδία που έχει νομιμοποιήσει τα τσιγαριλίκια έχει 299 αστυνομικούς ανά 100.000 κατοίκους, η… αστυνομοκρατούμενη Γερμανία 297, ενώ η Δανία (του... Βορρά) έχει μόλις 189 αστυνομικούς ανά 100.000 κάτοικους. Εδώ ας μου επιτραπεί να αναφερθώ σε μια ακόμα προσωπική εμπειρία, καθώς δεν μπορεί να σβήσει από τη μνήμη μου η εικόνα ενός οπλισμένου 60άρη αστυνομικού που περιπολούσε διαρκώς με το ποδήλατό του στην πλατεία του Ντελφτ στην Ολλανδία. Περιττό να γράψω ότι κανένας δεν διανοήθηκε να πετάξει ούτε... αποτσίγαρο στην πλατεία αυτή.

Στην Ελλάδα όμως οι κυβερνήσεις, οι συντεχνίες και οι πολίτες πιστεύουν ότι για όλα φταίει ο... Χατζηπετρής και ότι είναι αδύνατον να γίνει αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας και να εξοικονομηθεί προσωπικό για περιπολίες. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που επιχείρησε να συγχωνεύσει την Αστυνομία με το Λιμενικό και να κλείσει τις κοστοβόρες μονάδες του στρατού, έφυγε νύχτα κάτω από τις κραυγές των συντεχνιών. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία ουσιαστική προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Ελληνικής Αστυνομίας, και γι’ αυτό η μισή Αστυνομία εξακολουθεί να κυνηγάει τσιγαριλίκια και να επιδίδει έγγραφα.

Συγχαρητήρια για τα greek statistics σάς είπα, υπουργέ;

 lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020 21:02

NEWSLETTER