Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2020 22:17

Ελαιόλαδο, Παρθένο Ελαιόλαδο και Εξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Αν ρωτήσουμε τους Έλληνες ποια από τις τρεις κατηγορίες του τίτλου παράγουν ή καταναλώνουν, οι περισσότεροι θα απαντήσουν είτε ότι δεν ξέρουν είτε ότι το λάδι του χωριού τους είναι το καλύτερο.

Τις ίδιες απαντήσεις θα λάβουμε και αν ρωτήσουμε παραγωγούς, συνεταιριστές και καταναλωτές για τη διαφορά ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης) – αφού οι περισσότεροι Ελληνες παραμένουν ανενημέρωτοι, με ευθύνη της κεντρικής διοίκησης, της αυτοδιοίκησης, της ηγεσίας του συνεταιριστικού κινήματος, των επιμελητηρίων, των πανεπιστημίων και των μέσων ενημέρωσης. Με απλά λόγια: Για τη χαμηλή τιμή του ποιοτικού Έξτρα Παρθένου Ελληνικού Ελαιόλαδου (οξύτητας μέχρι 0,8%) ευθύνονται όσοι το βάζουν (θεωρητικά ή κυριολεκτικά) στο ίδιο ντεπόζιτο με το Παρθένο (οξύτητας μέχρι 2%) και το... Ελαιόλαδο (ανάμειξη εξευγενισμένων ελαιόλαδων με Παρθένα).

Εννοείται ότι οι περισσότεροι Ελληνες καταναλωτές αγοράζουν από τα σούπερ μάρκετ Ελαιόλαδο, ενώ πιστεύουν ότι αγοράζουν Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο. Εννοείται επίσης ότι ούτε οι Ελληνες καταναλωτές ούτε οι Ελληνες παραγωγοί ξέρουν τις περισσότερες φορές τι περιέχει ο ντενεκές που αγόρασαν ή πούλησαν αντίστοιχα. Στην πραγματικότητα, ακόμα και οι Μεσσήνιοι ελαιοπαραγωγοί που καυχιούνται ότι παράγουν το καλύτερο λάδι στον κόσμο, πολλές φορές δεν γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι αν καταναλώνουν Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο ή απλώς... Ελαιόλαδο.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο στην παραγωγή όσο και στην εμπορία του μεσσηνιακού Έξτρα Παρθένου Ελαιόλαδου και του Ελαιόλαδου ΠΟΠ Καλαμάτα, η σελίδα θα γυρίσει όταν η σημερινή γενιά παραγωγών παραδώσει τις καλλιέργειες στη γενιά που μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά του Έξτρα Παρθένου Ελαιόλαδου από το απλό Ελαιόλαδο. Τότε και μόνο τότε οι παραγωγοί και οι καταναλωτές δεν θα ρωτούν γενικώς και αορίστως “πόσο κάνει το λάδι φέτος”. Θα ρωτούν πόσο κάνει το Ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα, πόσο κάνει το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο, πόσο κάνει το Παρθένο Ελαιόλαδο και πόσο κάνει το Ελαιόλαδο.

Οποιος δίνει μια τιμή για όλα, ζει σε περασμένους αιώνες.

latnanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός