Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020 12:58

Κράτος δικαίου ή νόμος είναι το δίκιο του ισχυρού;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Κράτος δικαίου ή νόμος είναι το δίκιο του ισχυρού;

Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Προγράμματος Δικαιοσύνης, «το κράτος δικαίου είναι ένα σύστημα που ακολουθεί τέσσερις οικουμενικές αρχές.

“Αρχικά η κυβέρνηση, οι αξιωματούχοι και οι κρατικοί παράγοντες είναι υπόλογοι σύμφωνα με τον νόμο. Κατόπιν οι νόμοι είναι σαφείς, δημοσιοποιούνται και εφαρμόζονται ομοιόμορφα και προστατεύουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η ασφάλεια των ατόμων και των αγαθών. Η διαδικασία με την οποία θεσπίζονται και επιβάλλονται οι νόμοι είναι προσβάσιμη, δίκαιη και αποτελεσματική. Τέλος, η δικαιοσύνη αποδίδεται έγκαιρα από ικανούς, ηθικούς, και ανεξάρτητους εκπροσώπους σε ικανό αριθμό, οι οποίοι διαθέτουν επαρκείς πόρους και αντικατοπτρίζουν την κοινότητα που υπηρετούν”».

Με απλά λόγια: Στο κράτος δικαίου κυβερνά ο νόμος και όλοι ανεξαιρέτως είναι υποχρεωμένοι να τον εφαρμόζουν και να τον τηρούν, μέχρι να αλλάξει. Στην Ελλάδα όμως, όπου ουσιαστικά δεν πληρούται ούτε μία από τις τέσσερις προαναφερθείσες αρχές, οι νόμοι εφαρμόζονται αλά καρτ και γι’ αυτό τελικώς όλοι οι Ελληνες αισθάνονται αδικημένοι. Εννοείται ότι αλά καρτ συνεχίζουν να εφαρμόζουν το νόμο τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι σημερινές περιφερειακές αρχές. Για του λόγου το ασφαλές, θα υπενθυμίσω ότι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας παραβιάζαν συστηματικά τα μέτρα πρόληψης κατά του κορονοϊού επειδή οι αρχές δεν εφάρμοζαν το νόμο.

Θα θυμίσω επίσης ότι τον Ιούλιο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 4703/2020 και σύμφωνα με το άρθρο 3 του συγκεκριμένου νόμου: «Ο οργανωτής (σ.σ. της συγκέντρωσης) οφείλει να γνωστοποιήσει στην κατά τόπον αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό ή ορισμένες κατηγορίες προσώπων ή αριθμό συγκεκριμένων ατόμων να συμμετάσχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Η γνωστοποίηση γίνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της Ελληνικής Αστυνομίας και υποβάλλεται εγκαίρως πριν από την πραγματοποίηση της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης». Από τότε μέχρι σήμερα διοργανώθηκαν στη Μεσσηνία πολλές παράνομες συγκεντρώσεις, χωρίς επίσημο διοργανωτή και χωρίς να γνωστοποιηθούν στην πλατφόρμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Μεταξύ άλλων στις συγκεντρώσεις αυτές μετείχαν τοπικοί άρχοντες και κυβερνητικοί βουλευτές.

Οταν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν εφαρμόζουν το νόμο που ψηφίζουν, είναι τουλάχιστον υποκριτική κάθε άλλη συζήτηση για τις συναθροίσεις και τις διαδηλώσεις. Σε ένα κράτος δικαίου, οι βουλευτές ψηφίζουν νόμους που είναι εφαρμόσιμοι. Στην κομματοκρατική δημοκρατία της Ελλάδας ψηφίζονται άπειροι ανεφάρμοστοι νόμοι, και τελικώς ισχύει ο νόμος της ζούγκλας και του ισχυρότερου.

Σ.Σ. Η φωτογραφία είναι από την  παράνομη συγκέντρωση (σύμφωνα με το νόμο νόμος 4703/2020) στη Μεσσήνη στις 17 Οκτωβρίου 2020.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020 13:11

NEWSLETTER