Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020 21:45

Ξεχάστηκε η αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)
Ξεχάστηκε η αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας

Διαβάσαμε χθες: "Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, επένδυση 480 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025 έχοντας ως βασικές υποδομές ένα τέρμιναλ 72.000 τετραγωνικών μέτρων, έναν διάδρομο προσαπογείωσης 3.200 μέτρων και παράλληλο τροχόδρομο, άλλους συνδετήριους τροχόδρομους και χώρους στάθμευσης αεροσκαφών, 11 κτήρια διαφόρων χρήσεων, εμπορικές χρήσεις 400 στρεμμάτων, οδικά έργα περίπου 45 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 18 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομος κ.ά.".

Διαβάσαμε επίσης: "Μετράει αντίστροφα πλέον ο χρόνος για την πλήρη αναγέννηση των 14 αεροδρομίων στην Ελλάδα, την αναβάθμιση των οποίων ανέλαβε η Fraport Greece. Πρόκειται για ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ. Στη Ζάκυνθο υλοποιήθηκε η ανακαίνιση και αναδιαμόρφωση του τερματικού σταθμού, οπότε τα check-in αυξήθηκαν κατά 35% και τα σημεία ασφαλείας κατά 150%. Στο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» των Χανίων αναδιοργανώθηκε πλήρως ο αεροσταθμός, οι πύλες αυξήθηκαν κατά 25% και τα σημεία ασφαλείας και ελέγχου διπλασιάστηκαν... Στο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας επεκτάθηκε ο τερματικός σταθμός κατά 2.029 τ.μ. Στην ηπειρωτική χώρα, ένα ακόμα αεροδρόμιο που άλλαξε εντελώς είναι αυτό του Ακτίου, το οποίο επεκτάθηκε κατά 2.381 τ.μ., αναμορφώθηκε και έχει πλέον 14 check-in, 8 πύλες αναχώρησης και διπλάσια σημεία ασφαλείας. Στη Σάμο έχει προκύψει αύξηση του αριθμού των checkin, των πυλών αναχώρησης και των σημείων ασφαλείας από την επέκταση κατά 1.550 τ.μ. Στο αεροδρόμιο της Σκιάθου πραγματοποιήθηκαν εργασίες επέκτασης κατά 2.185 τ.μ. και ανακαίνισης του υπάρχοντος αεροσταθμού που είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τον διπλασιασμό των ιμάντων παραλαβής αποσκευών. Το ολοκαίνουργιο και κατά 3.450 τ.μ. μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Μυκόνου, ένα στολίδι για το νησί, συνδυάζει την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική σε ένα σύγχρονο αεροδρομικό περιβάλλον με μοντέρνα συστήματα. Το αεροδρόμιο της Ρόδου, το δεύτερο μεγαλύτερο που διαχειρίζεται η Fraport Greece μετά και το «Μακεδονία», έχει πλέον μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Πρόκειται για ένα σύγχρονο αεροδρόμιο διεθνών προδιαγραφών, άνετο και φιλικό προς το επιβατικό κοινό. Στο «Ιωάννης Καποδίστριας» της Κέρκυρας που παραδόθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο νέος τερματικός σταθμός επιφάνειας 10.350 τ.μ. ως επέκταση του υφιστάμενου φιλοξενεί 28 check-in, 8 σημεία ελέγχου και 12 πύλες αναχώρησης. Τέλος τα τρία αεροδρόμια στα οποία οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του έτους, είναι εκείνα της Κω, της Σαντορίνης και το εμβληματικό «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης".

Μόνο για την αναβάθμιση του αεροδρομίου "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" δεν έχουμε ακούσει και δεν έχουμε διαβάσει τίποτα το τελευταίο εξάμηνο, εκτός από το ότι προχωρούν κάποιες διαδικασίες απαλλοτρίωσης που είχαν προγραμματιστεί από το 2004! Δεν έχει κανένα νόημα να θυμίσουμε τις περσινές υποσχέσεις του πρωθυπουργού για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Ούτε επίσης έχει νόημα να αναφέρουμε για μια ακόμα φορά ότι οι ταξιδιώτες πάνε όπου πάνε τα αεροπλάνα. Από ό,τι φαίνεται οι τοπικοί άρχοντες έχουν ιεραρχήσει διαφορετικά τις ανάγκες της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου και για αυτό θα παραμείνουμε ουραγοί στην αναπτυξιακή κλίμακα της Ευρώπης.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγ'ος 


NEWSLETTER