Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 12:15

Υπάρχει πρόταση για το Πύργος - Καλό Νερό;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)

Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή θα παραδοθεί στην κυκλοφορία τον Ιούνιο του 2024, αλλά κανένας δεν γνωρίζει αν θα ξεκινήσει ποτέ η κατασκευή του Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα, αφού μεταξύ άλλων υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που απαγορεύει για περιβαλλοντικούς λόγους τη διέλευση του αυτοκινητόδρομου στο νότιο τμήμα της παραθαλάσσιας Ηλείας.

Ανοίγοντας παρένθεση, αξίζει να επισημάνουμε ότι στο ΣτΕ, κατά του κλειστού αυτοκινητόδρομου και με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, είχαν προσφύγει μεταξύ άλλων και οι παρόδιοι ιδιοκτήτες οικοπέδων που θέλουν να ανοίξουν κατάστημα ή να χτίσουν ενοικιαζόμενα στον υπάρχοντα ανοιχτό δρόμο. Το ανώτατο δικαστήριο, επιβεβαιώνοντας ότι η δικαιοσύνη είναι "τυφλή", αγνόησε επιδεικτικά τα δεκάδες αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί δίπλα στο δρόμο Πύργος - Καλό Νερό και απαγόρευσε την κατασκευή του κλειστού αυτοκινητόδρομου που θα περιόριζε σε μεγάλη ακτίνα τις αυθαίρετες κατασκευές. Σε κάθε περίπτωση όμως, η απόφαση του ΣτΕ είναι σεβαστή και μη ανατρέψιμη. Γι’ αυτό το υπουργείο Υποδομών θα πρέπει να αναζητήσει άλλη λύση για τη σύνδεση του Πάτρα - Πύργος με τον αυτοκινητόδρομο Α7, την Καλαμάτα και τη Σπάρτη. Υπενθυμίζουμε ότι το τμήμα Πύργος - Καλό Νερό έχει μήκος 58,7 χιλιόμετρα και ότι είναι ο μοναδικός δρόμος που συνδέει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία με τη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι το Πύργος - Καλό Νερό είναι τμήμα της Αδριατικής Οδού που ξεκινάει από την Τεργέστη και θα καταλήγει στην Καλαμάτα συνδέοντας Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Ελλάδα. Πώς θα κατασκευαστούν τα 58,7 χιλιόμετρα του Πύργος - Καλό Νερό με δεδομένη την απαγόρευση του Συμβουλίου της Επικρατείας; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση συνδέει με έναν νέο οδικό άξονα τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία με τη Μεγαλόπολη και τον αυτοκινητόδρομο Α7. Εννοείται ότι η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πύργος - Αρχαία Ολυμπία - Μεγαλόπολη μπορεί να γίνει με χρήματα του Ταμείου για τη μεταλιγνιτική εποχή, αφού ο οδικός άξονας προσθέτει υψηλή αξία αλλά και θέσεις εργασίας στη Μεγαλόπολη. Από εκεί και πέρα, αν κάποιος πολιτικός, τοπικός άρχοντας ή φορέας έχει διαφορετική πρόταση, καλό είναι να μην την κρατάει μυστική... και να την υποβάλει.

Αν δεν υπάρχει όμως διαφορετική πρόταση, καλό είναι να σταματήσει κάθε ανούσια συζήτηση για το Πύργος - Καλό Νερό και να σχεδιαστεί η κατασκευή του Πύργος - Αρχαία Ολυμπία - Μεγαλόπολη. Ετσι κι αλλιώς, θα γελάει η οικουμένη αν η Ολυμπία Οδός θα καταλήγει στον Πύργο και όχι στην Αρχαία Ολυμπία.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός