Σάββατο, 06 Φεβρουαρίου 2021 11:43

Free Wi - Fi ή δίκτυο 5G;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Free Wi - Fi ή δίκτυο 5G;

"Η Ελλάδα γίνεται μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο που έχουν δίκτυα 5G και αυτό είναι ένα παγκόσμιο μήνυμα.

Τα δίκτυα είναι οι ψηφιακές λεωφόροι του μέλλοντος και απαραίτητη προϋπόθεση για την ψηφιακή ανάπτυξη". Οι παραπάνω δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ θα έπρεπε να είναι το... Ευαγγέλιο των τοπικών αρχόντων, αλλά δυστυχώς για τη Μεσσηνία οι περισσότεροι αιρετοί ενδιαφέρονται κυρίως για μικροέργα που θα εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους και ελάχιστα ή καθόλου για τις ψηφιακές λεωφόρους του μέλλοντος. Ανοίγοντας παρένθεση, αξίζει να διευκρινίσουμε ότι στην πραγματικότητα οι περισσότεροι αιρετοί ασχολούνται κυρίως με την ψηφοθηρική κατανομή - κατάτμηση των δημοσίων έργων μέσω αναθέσεων και πρόχειρων "φωτογραφικών" διαγωνισμών.

Για παράδειγμα: Οι δήμαρχοι αντί να προκηρύξουν έναν διαγωνισμό για τη συντήρηση όλων των αγροτικών δρόμων, τρώνε το χρόνο τους αναθέτοντας έργα σε ημέτερους, με συνέπεια να μην έχουν χρόνο και χρήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων τους. Αν οι περισσότεροι τοπικοί άρχοντες δεν είχαν στο μυαλό τους μόνο τις αναθέσεις έργων και την επανεκλογή τους, θα είχαν αντιληφθεί ότι την εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης είναι ανεπαρκή τα δίκτυα Wi - Fi για την προσέλκυση επενδυτών και ότι μόνο τα δίκτυα 5G μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της επόμενης δεκαετίας. Θα είχαν αντιληφθεί επίσης ότι οι ψηφιακές εφαρμογές προσθέτουν αξία στο τοπικό ΑΕΠ μόνο όταν χρησιμοποιούνται και όχι όταν εγκαταλείπονται, όπως εγκαταλείφθηκε ο "έξυπνος οικισμός" του Δήμου Καλαμάτας.

Τότε και μόνο τότε θα αντιλαμβάνονταν ότι στα σοβαρά κράτη οι καταναλωτές απολαμβάνουν φθηνά ψηφιακά δεδομένα αντί να ψάχνουν... free Wi - Fi σε παγκάκια και ταράτσες. Σε κάθε περίπτωση, δεν ευθύνονται μόνο οι αιρετοί για την ψηφιακή υστέρηση της Μεσσηνίας. Μεταξύ άλλων ευθύνεται και η επιχειρηματική κοινότητα που αντί να προάγει την καινοτομία, υιοθετεί άκριτα τα αιτήματα όσων ζητούν να μην αλλάξει τίποτα στην παραγωγική διαδικασία, προκειμένου να διατηρήσουν οι ίδιοι τα προνόμια που απέκτησαν σε μια στάσιμη οικονομία. Ε

τσι και αλλιώς η Μεσσηνία, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα, θα ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης μόνο αν πιστέψει ότι η βελτίωση της τεχνολογίας και το επιχειρηματικό ρίσκο είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 


NEWSLETTER