Πέμπτη, 01 Απριλίου 2021 12:48

Με ΙΧ αυτοκίνητο για ούζο στη Ναυαρίνου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας δεν πεζοδρομεί την οδό Ναυαρίνου, επειδή δεν θέλουν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή λεωφόρο.

Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες δεν θέλουν πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου, επειδή εκτιμούν ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη μετακίνηση των πελατών τους με τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα. Οι εκτιμήσεις των επιχειρηματιών δεν είναι αβάσιμες, καθώς οι επισκέπτες της παραλιακής ζώνης από τη μεσσηνιακή και πελοποννησιακή ενδοχώρα είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν από την υπάρχουσα αστική συγκοινωνία. Έτσι και αλλιώς ο επισκέπτης από το Διαβολίτσι ή την Τρίπολη δεν πρόκειται να αφήσει το αυτοκίνητό του στα πάρκινγκ του Νέδοντα για να πάει με το αστικό λεωφορείο στην Παραλία να πιει το ούζο του δίπλα στη θάλασσα. Θα πάει με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο μέσω του περιφερειακού και θα σταθμεύσει όσο πιο κοντά γίνεται στο μαγαζί που θέλει να επισκεφθεί.

Οι εκτιμήσεις και οι προσδοκίες των καταστηματαρχών της παραλιακής ζώνης θα αλλάξουν μόνο όταν θα αλλάξει η σύνθεση των επισκεπτών της Καλαμάτας, επειδή θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των αλλοδαπών ταξιδιωτών. Η αλλαγή αυτή είχε ξεκινήσει το 2019, όταν οι αλλοδαποί γέμιζαν τα μαγαζιά των πεζοδρόμων του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας, ενώ την ίδια ώρα αρκετά μαγαζιά της παραλιακής ζώνης έψαχναν πελάτη με το κιάλι. Οι αλλαγές αυτές αν και διακόπηκαν βίαια από την πανδημία του κορονοϊού, θα επιταχυνθούν μετά την επιστροφή στην κανονικότητα και τότε θα τεθεί πιο επιτακτικά το θέμα της λειτουργικής σύνδεσης του εμπορικού κέντρου της Καλαμάτας με το παραλιακό μέτωπο.

Με άλλα λόγια: Δεν αρκεί η πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου για να επεκταθεί χρονικά η τουριστική σεζόν της παραλιακής ζώνης, που μέχρι τώρα δεν ξεπερνά τις 40 ημέρες. Απαιτείται η επέκταση του εμπορικού ιστού σε ένα δίκτυο πεζοδρόμων νοτίως της οδού Κρήτης, ώστε ο επισκέπτης του παραλιακού μετώπου να μπορεί να συνδυάσει τις αγορές με την ψυχαγωγία. Όλα αυτά όμως δεν θα γίνουν ούτε από τη μια μέρα στην άλλη ούτε από το ένα καλοκαίρι στο άλλο. Θα χρειαστεί να περάσουν πολλά καλοκαίρια και ενδεχομένως να μπουν αρκετά λουκέτα ακόμα, μέχρι να συνειδητοποιήσουν οι επιχειρηματίες της παραλιακής ζώνης γιατί έχουν περισσότερους πελάτες τα καταστήματα στους πεζόδρομους του Ιστορικού Κέντρου.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός