Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 12:11

Κρατικές σπατάλες για άχρηστα κτήρια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Κρατικές σπατάλες για άχρηστα κτήρια

Ο Δήμος Καλαμάτας και η κυβέρνηση ετοιμάζονται να σπαταλήσουν χρήματα για να κατασκευάσουν νέο πυροσβεστικό σταθμό στα Λέικα, ενώ την ίδια ώρα οι εγκαταστάσεις του στρατοπέδου στην Καλαμάτα παραμένουν ανεκμετάλλευτες.

Δυστυχώς το σπάταλο κράτος ετοιμάζεται για μια ακόμα φορά να ξοδέψει τα χρήματα των φορολογούμενων σε αντιαναπτυξιακά έργα, στερώντας πόρους από τους παραγωγικούς φορείς. Από την πλευρά μας θα επαναλάβουμε την πρόταση που είχαμε διατυπώσει το 2019, στο άρθρο με τίτλο «Διοικητικό Κέντρο στο στρατόπεδο Καλαμάτας» – ελπίζοντας ότι κάποιος σώφρων άνθρωπος θα βάλει τέλος σε αυτές τις κρατικές σπατάλες.

Γράφαμε επί λέξει το 2019: «Στην Καλαμάτα μεταξύ άλλων πληρώνουν ενοίκιο η Διεύθυνση Αστυνομίας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η ∆ΟΥ και το ΕΦΚΑ. Κι αν ζούσαμε σε ένα κανονικό κράτος, το κράτος θα είχε δώσει πριν από πολλά χρόνια εντολή για να στεγαστούν στο στρατόπεδο της Καλαμάτας η Αστυνομία και η Πυροσβεστική σε πρώτη φάση, ώστε να εξοικονομηθούν όχι μόνο τα χρήματα των ενοικίων, αλλά και το ποσό που θα διατεθεί για την ανέγερση νέου πυροσβεστικού σταθμού σε οικόπεδο που θα παραχωρήσει ο Δήμος Καλαμάτας. Υπενθυμίζουμε ότι το στρατόπεδο της Καλαμάτας βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο, και άρα είναι εύκολη η πρόσβαση των οχημάτων της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής τόσο στην πόλη όσο και στη μεσσηνιακή περιφέρεια. Για λόγους τεκμηρίωσης, αξίζει να επισημάνουμε ότι μέσω της Βασιλέως Γεωργίου η πρόσβαση στο κέντρο της Καλαμάτας είναι πανεύκολη και γρήγορη, μέσω της Λακωνικής υπάρχει πρόσβαση στις ανατολικές κοινότητες και στη Μάνη, μέσω του κόμβου στον "Καρέλια" είναι εύκολη η πρόσβαση στη Δυτική Καλαμάτα και στο Ασπρόχωμα, και μέσω του αυτοκινητόδρομου Α7 στην κεντρική, νότια και δυτική Μεσσηνία. Εννοείται ότι ένα σοβαρό κράτος θα μετάφερε στο στρατόπεδο και το ΕΚΑΒ, ώστε να είναι συγκεντρωμένες σε έναν χώρο όλες οι υπηρεσίες άμεσης επέμβασης.

Εννοείται επίσης ότι ένα σοβαρό κράτος θα στέγαζε στον ίδιο χώρο και το κέντρο Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο θα συνεδρίαζαν σε ασφαλείς συνθήκες οι αρμόδιοι για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Σε δεύτερη φάση και αφού θα είχε ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, θα ήταν εφικτή η μετακίνηση των υπηρεσιών της ∆ΟΥ Καλαμάτας και των διοικητικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ σε νέα κτήρια που θα κατασκευάζονταν εκεί για τη στέγαση τους. Υπό προϋποθέσεις και με τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Καλαμάτας, θα ήταν εφικτή και η μετακίνηση στις εγκαταστάσεις του σημερινού στρατοπέδου των υπηρεσιών που στεγάζονται στο Διοικητήριο, αλλά και των Δικαστηρίων. Έτσι η Καλαμάτα και η Μεσσηνία θα αποκτούσαν ένα ενιαίο διοικητικό κέντρο, που δεν θα είχε να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα των σύγχρονων κρατών.

Όσο για την αξιοποίηση των κτηρίων όπου στεγάζονται σήμερα το Διοικητήριο και τα Δικαστήρια, θα μπορούσαν είτε να πουληθούν και να γίνουν ξενοδοχεία (ώστε να βρεθούν και χρήματα για τα νέα κτήρια στο στρατόπεδο), είτε να μετατραπούν σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους για τις τουριστικές ανάγκες της πόλης και του νομού».

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Απριλίου 2021 12:15

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER