Τρίτη, 27 Απριλίου 2021 11:28

Τα όμορφα χωριά… δάση γίνονται

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχασαν τη μοναδική ευκαιρία που είχαν για να επιλύσουν τα προβλήματα των δασικών χαρτών, όταν δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν ώστε να αλλάξουν το Σύνταγμα, που μετατρέπει τους δασάρχες σε μεγαλοτσιφλικάδες και φυσικά στους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα.

Από εδώ και πέρα κάθε προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων των δασικών χαρτών θα καταρρίπτεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο θα προσφεύγουν οι δασολόγοι για να προστατέψουν την "περιουσία τους". Το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά και χωρίς επιβάρυνση των χιλιάδων ιδιοκτητών είτε με συνταγματική μεταρρύθμιση είτε με τελεσίδικη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που θα ορίζει ότι το ανθρώπινο δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας δεν αμφισβητείται από κανέναν άλλο νόμο ή διάταξη του Συντάγματος.

Ουσιαστικά οι δασικοί χάρτες δεν αμφισβητούν μόνο το δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας αλλά και το δημοκρατικό πολίτευμα, αφού δημοκρατία χωρίς ατομική ιδιοκτησία είναι αδύνατον να υπάρξει. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση αντί να γράψει Ιστορία στηρίζοντας το θεσμό της ατομικής ιδιοκτησίας, γίνεται συνένοχος στη μεγαλύτερη δήμευση περιουσιακών στοιχείων από τότε που ιδρύθηκε το ελληνικό κράτος μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει το πρόβλημα της ιδιοκτησίας σε πρόβλημα χρήσης γης αδυνατώντας μεταξύ άλλων να κατανοήσει γιατί δασώνουν οι αγροί και γιατί στο τέλος όλες οι αγροτικές εκτάσεις θα καταλήξουν στα μεγαλοτσιφλίκια του Δασαρχείου.

Αύριο θα εξηγήσουμε για ποιο λόγο δασώνουν τα... χωριά της Μεσσηνίας.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023 19:13