Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021 18:18

Μεταξύ ενισχύσεων και... παρεοκρατίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Μεταξύ ενισχύσεων και... παρεοκρατίας

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους τελευταίους μήνες ακροβατεί μεταξύ παρεοκρατίας και ενισχύσεων, έχοντας αφήσει στην άκρη την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας.

Δεν θα ήταν υπερβολή μάλιστα να λεχθεί ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το... "πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης" του Αλέξη Τσίπρα, μοιράζοντας λεφτά σε όποιον ζητήσει. Δεν θα ήταν επίσης υπερβολή να λεχθεί ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μοίρασε περισσότερες ενισχύσεις από όσες είχε μοιράσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου την τετραετία 1981-1985. Βέβαια, για να λέμε όλη την αλήθεια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη πανδημία. Όμως λόγω της πανδημίας τελείωσε η πολιτική της λιτότητας που είχε επιβάλει το Βερολίνο στην Ευρώπη, και η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρήκε τα χρήματα που έψαχνε ο... Αλέξης Τσίπρας για να εφαρμόσει το “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”.
Κάπου εκεί μπήκαν στο συρτάρι οι φιλελεύθερες και εκσυγχρονιστικές ιδέες, και η Νέα Δημοκρατία έγινε ξανά το γνωστό δεξιό κόμμα που διατηρεί τη μαζικότητά του μέσω των πελατειακών δικτύων. Οι υπουργοί άνοιξαν τα χρηματοκιβώτια και άρχισαν να μοιράζουν χρήματα δεξιά κι αριστερά, χωρίς να υπάρχει κανένα αναπτυξιακό σχέδιο. Με πρόσχημα την πανδημία, δόθηκαν χρήματα όχι μόνο σε εκείνους που τα είχαν πραγματικά ανάγκη, αλλά κυρίως σε όσους έχουν αναγάγει σε επιστήμη την απομύζηση του κρατικού χρήματος. Με απλά λόγια: Για ακόμα μια φορά στην Ελλάδα κερδισμένοι βγήκαν οι δικαιούχοι ενισχύσεων και χαμένοι όσοι πιστεύουν στην αγορά και στην εργασία.
Θα πει κάποιος: Και τι έπρεπε να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν οι ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν έχουν βάλει μπροστά τις μηχανές και κόβουν δολάρια; Ή, το ίδιο ερώτημα με άλλα λόγια: Ξέρεις κανέναν πολιτικό που μπορεί να δανειστεί με αρνητικό επιτόκιο και δεν θα το κάνει, επειδή θα σκεφτεί τις επόμενες γενιές αντί να σκεφτεί την επομένη εκλογική αναμέτρηση; Η απάντηση είναι αυτονόητη. Οι πολιτικοί σε όλο τον κόσμο δανείζονται για να μοιράσουν ενισχύσεις με στόχο την εδραίωσή τους στην εξουσία. Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχουν κράτη που θέτουν θεσμικά εμπόδια στον ανεξέλεγκτο δανεισμό, και ξέφραγα αμπέλια όπως η Ελλάδα, που δανείζονται μέχρι... νέας χρεοκοπίας. Και όταν τα ξέφραγα αμπέλια χρεοκοπήσουν, τα βάζουν με τους δανειστές, τον καπιταλισμό, τη Δύση, την Ανατολή, και γενικώς με όλο το σύμπαν εκτός από τους πολιτικούς που μοιράζουν ενισχύσεις σε όποιον φωνάξει "δώσε και σε μένα, μπάρμπα".
Σε αυτές τις συνθήκες είναι τουλάχιστον αφελής όποιος πιστεύει ότι η πίτα του Ταμείου Ανάκαμψης θα αξιοποιηθεί με αναπτυξιακά κριτήρια και ότι δεν θα πάρουν τα μεγαλύτερα κομμάτια της οι γνωστοί "εθνικοί εργολάβοι" και "εθνικοί προμηθευτές". Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, και κυρίως με τις ευλογίες των Βρυξελλών, η πίτα του Ταμείου Ανάκαμψης θα σπαταληθεί χωρίς να δημιουργηθούν οι βάσεις για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Βεβαίως θα δημιουργηθούν και κάποιες αναγκαίες υποδομές, όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης (ΒΟΑΚ) και οι επεκτάσεις του μετρό στην Αττική – αλλά γενικώς τα περισσότερα χρήματα θα δαπανηθούν σε ξεπερασμένες υποδομές όπως η βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη και η επανεκκίνηση του τρένου στη μετρική γραμμή Κόρινθος - Ναύπλιο. Εννοείται ότι και οι σύγχρονες υποδομές θα κατασκευαστούν με τον γνωστό αργό ελληνικό ρυθμό, χωρίς χρονοδιάγραμμα και ανώτατο όριο στον προϋπολογισμό τους.
Στην άλλη άκρη της Βουλής, η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει μάλλον να αναθεωρήσει την πολιτική εμπιστοσύνης της στα τρολ που προσπαθούν να αποδομήσουν το κυβερνητικό έργο χαρακτηρίζοντας "γκαντέμη" τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο νυν πρωθυπουργός αποδείχτηκε πιο τυχερός από τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς στα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του διαχειρίστηκε όσα χρήματα διαχειρίστηκαν συνολικά όλοι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία. Με άλλα λόγια, για να το καταλάβουν και όσοι δεν θέλουν να παραδεχτούν πως έχει πρόβλημα ο ΣΥΡΙΖΑ: Είναι πολιτικά ανώφελο να κατηγορείς για “νεοφιλελευθερισμό” μια κυβέρνηση που μοιράζει χρήματα σε όποιον φωνάζει "δώσε και σε μένα, μπάρμπα". Ο ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να επιστρέψει στην κυβέρνηση θα πρέπει να συγκρουστεί (έστω και επικοινωνιακά) με την παλαιοκομματική διανομή, και να μην κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα διανείμει περισσότερα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να παριστάνει το ΠΑΣΟΚ ενώ δεν είναι μαζικό κόμμα, μετά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα αντιληφθεί πλήρως ότι δεν αρκούν καμιά τριανταριά στελέχη για να αντιμετωπίσει τα ισχυρά πελατειακά δίκτυα της Νέας Δημοκρατίας.
Οι υπόλοιποι θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε πολιτική στέγη για το όνειρο μιας ευρωπαϊκής Ελλάδας, μακριά από τα πελατειακά δίκτυα και την αναξιοκρατία.

latnanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 12:24

NEWSLETTER