Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2021 14:05

Καταθέσεις και αναλήψεις από ταμεία σούπερ μάρκετ

Γράφτηκε από τον

Καταθέσεις και αναλήψεις από ταμεία σούπερ μάρκετ

Οι ειδήσεις για το κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων της Εθνικής στην οδό Αθηνών και της Πειραιώς στην Αριστομένους και στον Μελιγαλά αιφνιδίασαν μόνο όσους δεν έχουν αντιληφθεί ότι το αργότερο σε μια δεκαετία κάθε πιστωτικό ίδρυμα θα λειτουργεί μόνο ένα υποκατάστημα στην πρωτεύουσα των νομών και ένα κατάστημα στην πρωτεύουσα της Περιφέρειας.

Στα νομαρχιακά υποκαταστήματα και στο περιφερειακό κατάστημα θα διεκπεραιώνονται και θα ολοκληρώνονται μόνο οι τραπεζικές εργασίες μεγάλων ποσών, πελατών και δανείων, ενώ οι μικρομεσαίες συναλλαγές (π.χ. καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια) θα γίνονται αποκλειστικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και χωρίς υπαλλήλους. Αναλήψεις και καταθέσεις χαρτονομισμάτων, σύμφωνα τουλάχιστον με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, θα γίνονται σε ταμεία σούπερ μάρκετ ή άλλων επιχειρήσεων που θα διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα.

Αυτό είναι το τραπεζικό περιβάλλον της επόμενης ημέρας, καθώς οι εξελίξεις στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας και των κρυπτονομισμάτων καθιστούν απαγορευτική κάθε σκέψη επιστροφής στο παρελθόν των πολλών καταστημάτων με το πολυάριθμο προσωπικό. Από εδώ και πέρα λοιπόν τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς, πολιτικοί, κόμματα θα πρέπει να σταματήσουν την έκδοση ψηφισμάτων για τη διατήρηση των τραπεζικών καταστημάτων, καθώς γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν. Αν θέλουν να βοηθήσουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις θα πρέπει να καταθέσουν προτάσεις για την εξυπηρέτηση όσων δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις τραπεζικές ψηφιακές εφαρμογές. Σε μια ιδανική πολιτεία η τοπική αυτοδιοίκηση θα είχε φροντίσει ήδη να λειτουργούν στα ΚΕΠ και τμήματα τραπεζικών εργασιών, αλλά δυστυχώς οι δήμαρχοι ενδιαφέρονται κυρίως για αναπλάσεις και λιγότερο για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ευάλωτων ομάδων. Σύμφωνα λοιπόν με όλες τις ενδείξεις, και το έργο των τραπεζικών εργασιών αναμένεται να το αναλάβουν οι... λογιστές που ήδη έχουν αναλάβει και το έργο πολλών δημοσίων υπηρεσιών. Ουσιαστικά το κράτος αναθέτει σε ιδιώτες (λογιστές, δικηγόρους κ.λπ.) το έργο των υπηρεσιών μετακυλίοντας παράλληλα το κόστος στους πολίτες επειδή ο ευρύτερος δημόσιος τομέας δεν μπορεί ή δεν θέλει να εξυπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες.

Με άλλα λόγια: Τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή την πληρώνουν οι ευάλωτες ομάδες που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν υπολογιστή επειδή η Πολιτεία δεν φροντίζει να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η θέσπιση "επιδόματος λογιστή" για τους ψηφιακά αναλφάβητους που θα εξυπηρετηθούν από τον ιδιωτικό τομέα δείχνει να είναι μονόδρομος. Έτσι και αλλιώς δημόσιες υπηρεσίες ή μια κρατική τράπεζα με καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, θα κόστιζαν πολλαπλάσια χρήματα στους φορολογούμενους.

Σε κάθε περίπτωση οι δήμοι μπορούν να πιέσουν τα σούπερ μάρκετ για να αποκτήσουν την τεχνολογία που επιτρέπει αναλήψεις και καταθέσεις χαρτονομισμάτων από τα ταμεία τους. Και πριν βιαστείτε να πείτε ότι στην Ελλάδα δεν γίνονται αυτά, σας ενημερώνουμε ότι ήδη δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ προσφέρουν... τραπεζικές υπηρεσίες στους πελάτες τους.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Ιουλίου 2021 12:42