Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2021 13:52

Βλέπουμε τρένα μόνο στο... σινεμά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Βλέπουμε τρένα μόνο στο... σινεμά

«Η ενδιαφέρουσα πολιτιστική δράση "Σινεμά ο Σταθμός" θα ενώσει το ιστορικό παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, μεταμορφώνοντας ένα παλιό μηχανοστάσιο και τέσσερις ιστορικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς (Καλαμάτας, Τρίπολης, Πάτρας και Μεσολογγίου) σε θερινά σινεμά».

Η είδηση αυτή σε μια κανονική χώρα με τρένα και δημόσια συγκοινωνία μάλλον θα αντιμετωπιζόταν με χαμόγελα, καθώς συνηθίζονταιτα πολιτιστικά χάπενινγκ στους πολύβουους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Δυστυχώς όμως οι σιδηροδρομικοί σταθμοί της Πελοποννήσου κινδυνεύουν να μετατραπούν σε... πολιτιστικά κέντρα επειδή κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμοι αφήνουν αναξιοποίητο το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Και για να μην παρεξηγηθούμε, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην πολιτιστική δράση. Έτσι και αλλιώς θα ήμασταν αφελείς αν χρεώναμε σε πολιτιστικές ομάδες την κατάρρευση του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο.

Για την κατάρρευση του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο ευθύνονται όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις που εξέθρεψαν τη διαφθορά στο Δημόσιο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που υιοθετούσαν άκριτα όλα τα συντεχνιακά αιτήματα αντί να προωθούν τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των γραμμών, των μηχανών και του εξοπλισμού. Για τον αφανισμό του τρένου από το σιδηροδρομικό δίκτυο της Μεσσηνίας ευθύνονται επιπρόσθετα όλοι οι δήμαρχοι της Καλαμάτας, της Μεσσήνης, της Οιχαλίας και της Τριφυλίας, που δεν κάθισαν ή δεν κάθονται σε ένα τραπέζι να συζητήσουν τη δημιουργία ενός διαδημοτικού προαστιακού σιδηροδρόμου.

Προσωπικά στη θέση των δημάρχων Καλαμάτας και Μεσσήνης θα συζητούσα σοβαρά και την επέκταση του σιδηροδρόμου στο παραλιακό μέτωπο Δυτική Παραλία Καλαμάτας, Μπούκα Μεσσήνης, Ανάληψη, Πεταλίδι. Προφανώς όμως οι δήμαρχοι έχουν άλλες προτεραιότητες και δεν θα αφήσουν τις αναπλάσεις για να ασχοληθούν με τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Κλείνοντας απλώς θα επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά ότι χωρίς μέσο σταθερής τροχιάς είναι αδύνατη τόσο η πραγματική σύνδεση της Καλαμάτας και της Μεσσήνης όσο και η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου των δύο μεγαλύτερων οικιστικών κέντρων της Μεσσηνίας. Από εκεί και πέρα, όσο πιο γρήγορα συνδεθούν σιδηροδρομικώς οι Δήμοι Οιχαλίας και Τριφυλίας με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας τόσο πιο σύντομα θα απαλλαγούν από τις ψευδαισθήσεις της αυτάρκειας που προκαλεί η μακροχρόνια απομόνωση.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2021 13:56

NEWSLETTER