Τετάρτη, 04 Αυγούστου 2021 20:46

Η Μεσσηνία αλλάζει πίστα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Η πανδημία του κορονοϊού έβαλε τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας, αλλά δεν μπορεί να αναχαιτίσει το κύμα της οικονομικής μεγέθυνσης που θα αλλάξει τόσο την παραγωγική βάση όσο και την κοινωνική δομή του νομού.

Στο αβίαστο αυτό συμπέρασμα καταλήγει κάθε ουδέτερος παρατηρητής που θα επιχειρήσει να καταγράψει την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές του νομού.

Καταρχάς και πριν σχολιάσουμε τις προοπτικές της Μεσσηνίας, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο κορονοϊός, ενώ έπληξε τις διεθνείς αφίξεις, έδωσε περαιτέρω ώθηση στον εγχώριο τουρισμό – με αποτέλεσμα να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των lockdown. Aξίζει όμως να επισημάνουμε ότι οι Έλληνες επισκέπτες των δύο τελευταίων χρόνων δεν έχουν σχέση με τους Μεσσήνιους... απόδημους που έρχονταν τις προηγούμενες δεκαετίες επίσκεψη στο χωριό τους, για να πάρουν φεύγοντας κοτόπουλα, τυρί και κηπευτικά από την αυλή του πατρικού τους σπιτιού. Οι περισσότεροι περσινοί και φετινοί επισκέπτες αφενός διαμένουν σε τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα και δωμάτια βραχυχρόνιας μίσθωσης) και αφετέρου καταναλώνουν τοπικά προϊόντα σε εστιατόρια και ταβέρνες. Αντιθέτως, τις περασμένες δεκαετίες δεν ήταν λίγοι οι Μεσσήνιοι απόδημοι που άφηναν απλώς λίγα χρήματα στο πανηγύρι του χωριού τους ενώ στη συνέχεια "λεηλατούσαν" το απόθεμα του πατρικού σπιτιού.

Σε κάθε περίπτωση η Μεσσηνία ξεπέρασε την εποχή των πανηγυριών και πλέον επιχειρεί να αξιοποιήσει τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους όπως ο υπόλοιπος σύγχρονος κόσμος. Με ατμομηχανή την Costa Navarino, που το 2022 εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα εγκαινιάσει τις καινούργιες μονάδες στη Γιάλοβα, η Μεσσηνία θα ανέβει επίπεδο και θα προσφέρει νέες ευκαιρίες στους κατοίκους της. Από εκεί και πέρα, και ανεξάρτητα από την πορεία των μεγάλων υποδομών (αεροδρόμιο, δρόμοι, μαρίνα Πύλου, υδατοδρόμια κ.λπ.), η πολιτική και επιχειρηματική ελίτ του νομού θα πρέπει να συστρατευθεί στην προσπάθεια ενσωμάτωσης των τοπικών προϊόντων στο μεγάλο τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Με απλά λόγια: Τα μεσσηνιακά προϊόντα του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα πρέπει να μπουν στις κουζίνες των μεσσηνιακών εστιατορίων. Γιατί αυτό αφενός προσθέτει αξία στο τουριστικό προϊόν και αφετέρου επιτρέπει στο μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος που αφήνουν οι επισκέπτες να παραμείνει στο νομό, αντί να καταλήγει σε τρίτες χώρες μέσω εισαγωγών.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός