Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 20:43

Χωροταξικές ιστορίες πολεοδομικής τρέλας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Όταν το 2004 έγραψα στην "Ε" πρώτη φορά για τις πολεοδομικές μελέτες της Βέργας, της Μικρής Μαντίνειας και του Ασπροχώματος, που ξεκίνησαν να συντάσσονται το 1995, θεωρούσα ήδη ότι έχουν καθυστερήσει εξωφρενικά.

Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα περάσουν άλλα 17 χρόνια χωρίς να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης ούτε μισό τετραγωνικό μέτρο. Ούτε μπορούσα να φανταστώ ότι όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας δεν θα μπορούσαν να βελτιώσουν την πολεοδομική και χωροταξική νομοθεσία. Δυστυχώς όμως όλα αυτά τα χρόνια ακούμε και διαβάζουμε μόνο υποσχέσεις για θεσμικές μεταρρυθμίσεις που μένουν στα χαρτιά. Μεταξύ άλλων λοιπόν ακούμε και διαβάζουμε για προσέλκυση συνταξιούχων από τη Βόρεια Ευρώπη και "ψηφιακών νομάδων" από όλο τον κόσμο, ενώ στην Καλαμάτα η στέγη τείνει να γίνει είδος πολυτελείας εξαιτίας της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Ανεξάρτητα όμως από τις υποσχέσεις των πολιτικών, οι σημερινές ανάγκες δεν έχουν καμία σχέση με τις οικιστικές ανάγκες του μακρινού 1995 και για αυτό είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οι πολεοδομικές μελέτες της Βέργας, της Μικρής Μαντίνειας και του Ασπροχώματος εξυπηρετούν σήμερα την αναπτυξιακή προοπτική της Μεσσηνίας ή τα αφελή σχέδια που έχουν βασιστεί σε έναν κόσμο χωρίς... κινητά και Διαδίκτυο.

Έτσι και αλλιώς όταν ξεκίνησε η σύνταξη των μελετών η Βέργα ήταν ένα μικρό χωριό, ενώ σήμερα ενδεχομένως είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός της Μεσσηνίας σε πληθυσμό μετά την Καλαμάτα. Η Μικρή Μαντίνεια επίσης το μακρινό 1995 ήταν ένας μικρός οικισμός, ενώ σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα της Μεσσηνίας. Εννοείται ότι αν το 1995 χαρακτήριζες το Ασπρόχωμα τουριστική περιοχή, μάλλον θα σε περνούσαν για τρελό. Σήμερα όμως όποιος δεν βλέπει την τουριστική προοπτική μιας παραθαλάσσιας περιοχής δίπλα στο αεροδρόμιο μάλλον δεν έχει σώας τας φρένας.

Σε κάθε περίπτωση, ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός δεν μπορεί να διαρκεί 25 χρόνια και στη συνέχεια να χρειάζεται άλλος μισός αιώνας για να βρεθούν τα χρήματα και η γη που απαιτούνται για την εφαρμογή των σχεδίων. Έτσι και αλλιώς χάσαμε πολλά χρόνια και χρήματα πιστεύοντας απίστευτους τύπους που παριστάνουν τους ηγέτες. Καιρός είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι οι υποσχέσεις δεν λύνουν τα προβλήματα και ότι χρειάζεται μια πραγματική θεσμική μεταρρύθμιση για να ξεφύγουμε από τη βαλκανική μιζέρια.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 13:23