Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 22:58

Εκτός Times Square η... Πελοπόννησος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Σύμφωνα με τα στοιχεία εννιαμήνου για τις αφίξεις διεθνών πτήσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια, η Πελοπόννησος έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να παρουσιαστεί ως ασφαλής προορισμός και να αποσπάσει ένα σημαντικό κομμάτι από την πίτα των ευρωπαϊκών ταξιδιών.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, τα αεροδρόμια της Καλαμάτας και του Αράξου το πρώτο εννιάμηνο του 2021 παρουσίασαν τον μικρότερο ρυθμό ανάκαμψης από όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια. Τα αεροδρόμια της Πελοποννήσου το 2021 ανέκτησαν το 42,3% της διεθνούς επιβατικής κίνησης του 2019, τα Ιόνια Νησιά το 53,4%, τα Δωδεκάνησα το 53,8%, η Κρήτη το 58,5% και οι Κυκλάδες το 80,8%! Οι αριθμοί δείχνουν ότι η ψαλίδα που χωρίζει την Πελοπόννησο από τις ανεπτυγμένες τουριστικά περιφέρειες ανοίγει αντί να κλείνει, με μεγάλο κίνδυνο να βγει εκτός ταξιδιωτικού χάρτη ο Μοριάς. Για να κλείσει η ψαλίδα, η Πελοπόννησος θα πρέπει να καταγράφει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τις υπόλοιπες περιφέρειες, αλλά δυστυχώς οι τοπικοί άρχοντες των διοικητικών Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας έχουν, όπως φαίνεται, άλλες προτεραιότητες. Αν οι άρχοντες είχαν κατανοήσει ότι το ΑΕΠ της Πελοποννήσου και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της βελτιώνεται μόνο με προσέλκυση εκατομμυρίων ταξιδιωτών από την Ευρώπη, θα είχαν κινήσει γη και ουρανό για να έρθουν φέτος στον Μοριά όσοι δεν μπορούσαν λόγω Covid-19 να ταξιδέψουν σε Αφρική και Ασία. Πρώτα από όλα όμως θα είχαν καταλάβει ότι ο νέος πατριωτισμός απαιτεί δυνατή οικονομία και να αποσπάς ταξιδιώτες από την Τουρκία αντί να διοργανώνεις μόνο φιέστες σε εθνικές επετείους.

Σε κάθε περίπτωση, η Πελοπόννησος δύσκολα θα καταξιωθεί ως ταξιδιωτικός προορισμός όσο παραμένει διχοτομημένη για τοπικιστικούς λόγους, με συνέπεια η προβολή της Αρχαίας Ολυμπίας να είναι αρμοδιότητα μόνο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Μόλις προχθές το αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού και της Microsoft, το «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» προβλήθηκε στην Times Square της Νέας Υόρκης, αλλά δεν απασχόλησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου επειδή ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας ανήκει σε άλλη διοικητική περιφέρεια. Με την Αρχαία Ολυμπία εκτός Πελοποννήσου είναι τουλάχιστον αφελής κάθε συζήτηση για τουριστική αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Πελοποννήσου

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός