Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 20:34

Τα πάνω - κάτω στην αγορά του ελαιολάδου

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(17 ψήφοι)
Τα πάνω - κάτω στην αγορά του ελαιολάδου

Ποια είναι η τιμή παραγωγού του ελαιολάδου;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν είναι η ίδια με εκείνη που έδινε ο λαδέμπορος - τοκογλύφος, ο οποίος έλεγχε την τοπική αγορά στις αρχές του 20ού αιώνα δίνοντας πιστώσεις στους αγρότες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής χρονιάς, ώστε να μπορεί να αγοράσει κοψοχρονιά τη σοδειά τους την εποχή της συγκομιδής. Ούτε είναι η φυσικά η αδιαμφισβήτητη απάντηση του εμπόρου σε μια μονοψωνιακή ή ολιγοψωνιακή αγορά που λειτουργεί πάντα σε βάρος των πολλών παραγωγών.

Η σημερινή αγορά ελαιολάδου δεν έχει καμία σχέση με την αγορά του προηγούμενου αιώνα, αφενός γιατί οι παραγωγοί είναι καλύτερα ενημερωμένοι για τις διεθνείς τιμές από την Ιταλία έως την Τυνησία και αφετέρου επειδή μπορούν να διαθέσουν το προϊόν τους (ή μεγάλο ποσοστό της παραγωγής τους) άμεσα στους καταναλωτές μέσω του Διαδικτύου. Αν μελετήσουμε προσεκτικά τα στατιστικά στοιχεία, θα διαπιστώσουμε ότι τουλάχιστον το 50% της ελληνικής παραγωγής πωλείται άμεσα από τον παραγωγό στον καταναλωτή είτε χύμα (σε τενεκέδες) είτε σε επώνυμες συσκευασίες.

Το ποσοστό της πώλησης επώνυμου πιστοποιημένου ελαιολάδου απευθείας στον καταναλωτή αυξάνει κάθε χρόνο, καθώς αποσύρονται λόγω ηλικίας από την οικονομική αλυσίδα οι ψηφιακά αναλφάβητες γενιές, που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το Διαδίκτυο και τη θέση τους παίρνουν νεότεροι παραγωγοί που μπορούν να εμπορευτούν μόνοι τους το προϊόν χρησιμοποιώντας πλατφόρμες και ψηφιακά δίκτυα διανομής. Σύντομα πολλά λιοπερίβολα θα γίνουν επισκέψιμα, όπως είναι σήμερα πολλά οινοποιεία και οι παραγωγοί θα διαθέτουν τα προϊόντα τους σε εκατομμύρια ταξιδιώτες που θα επισκέπτονται τις σύνθετες παραγωγικές μονάδες.

"Δηλαδή, θα σταματήσουν οι πωλήσεις με βυτίο από το λιοτρίβι;" θα ρωτήσει κάπου εδώ ο ηλικιωμένος παραγωγός. Φυσικά και θα συνεχιστούν οι πωλήσεις με βυτίο, τουλάχιστον για μια πενταετία ακόμα. Κανένας όμως δεν γνωρίζει αν οι Ιταλοί έμποροι θα συνεχίσουν να αγοράζουν ελληνικό ελαιόλαδο ή αν θα στραφούν σε νέες αγορές. Αλλά και αν φύγουν οι Ιταλοί, δεν θα έρθει η καταστροφή. Απλώς θα επιταχυνθούν όσα ήδη έχουν πάρει το δρόμο τους.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

 


NEWSLETTER