Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021 10:59

Να φωτίσουμε τη “Μάνα Ελιά" σε πλατεία της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(14 ψήφοι)

Σε ένα νομό με τη βλάστηση της Μεσσηνίας, που θα έπρεπε να είναι περιουσιακό στοιχείο της τοπικής οικονομίας, είναι τουλάχιστον αναχρονιστικός ο στολισμός πλαστικού χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Ειδικά στην Καλαμάτα ο στολισμός και ο φωτισμός των ψεύτικων δέντρων εξυπηρέτησε τις ανάγκες μιας άλλης εποχής, αλλά πλέον η δημοτική αρχή θα πρέπει να στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον και να συνδέσει τις γιορτές με την τοπική οικονομία. Γι’ αυτό, όπως πρότεινα και το Σάββατο: "Ελπίζουμε σε λίγα χρόνια η Ημέρα της Ελιάς να γίνει... εβδομάδα εκδηλώσεων με κορύφωση τον στολισμό και φωταγώγηση μιας υπεραιωνόβιας ελιάς που θα μεταφυτευτεί στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Η εκδήλωση φωταγώγησης της ελιάς μπορεί να γίνεται το πρώτο Σάββατο μετά την 26η Νοεμβρίου και θα σηματοδοτεί ταυτόχρονα την έναρξη των εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Με αυτό τον τρόπο η Καλαμάτα μπορεί να αποκτήσει μια μεγάλη χειμωνιάτικη γιορταστική και εμπορική περίοδο, που θα έλκει επισκέπτες από όλη την Ευρώπη".

Κατά την ταπεινή μου άποψη, το ιδανικό δέντρο για στολισμό και φωτισμό είναι η "Μάνα Ελιά" – και γι’ αυτό η δημοτική αρχή θα πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα ασφαλούς μεταφύτευσής της σε πλατεία της Καλαμάτας. Σήμερα η "Μάνα Ελιά" βρίσκεται σε οικόπεδο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην οδό Λακωνικής και ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξή της, ενώ ακόμα λιγότεροι επισκέπτονται το φυσικό αυτό μνημείο. Σύμφωνα με την απόφαση ανακήρυξής της σε φυσικό μνημείο, η "Μάνα Ελιά" είναι τουλάχιστον 800 ετών και είναι το μητρικό δέντρο της ποικιλίας "ελιά Καλαμών" που έκανε διάσημο το όνομα της Καλαμάτας στα πέρατα της οικουμένης. Στο έργο της μεταφύτευσης, αν αυτό φυσικά δεν εκθέσει σε κίνδυνο το δέντρο, μπορούν να βοηθήσουν τα συνεργεία που απέκτησαν τη σχετική τεχνογνωσία μεταφυτεύοντας υπεραιωνόβιες ελιές στην Costa Navarino.

Από εκεί και πέρα, αν διαπιστωθεί ότι είναι ανέφικτη η μεταφύτευση της "Μάνας Ελιάς", ο Δήμος Καλαμάτας θα πρέπει να αναζητήσει μια άλλη υπεραιωνόβια ελιά για να τη μεταφυτεύσει σε πλατεία της Καλαμάτας και να τη φωτίζει την εορταστική περίοδο. Προσωπικά θα πρότεινα να εξεταστεί και η περίπτωση να γίνει λογότυπο και σημαία του Δήμου Καλαμάτας η "Ελιά Καλαμών", αλλά αρχικά θα ήμουν απόλυτα ευτυχής αν του χρόνου στολίζαμε ελιά αντί για πλαστικό δέντρο.

latnanasis@gmail.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021 11:44