Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 21:12

Πολιτική προστασία ή «σπασµένο τηλέφωνο»;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Πολιτική προστασία ή «σπασµένο τηλέφωνο»;

Η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για τις πληµµύρες του 2016 στη Μεσσηνία δεν πρέπει σε καµία περίπτωση να "απαλλάξει" την αυτοδιοίκηση από την αρµοδιότητα της πολιτικής προστασίας – ούτε και να ενισχύσει το ρόλο της στην αναδιανοµή των αποζηµιώσεων, σε βάρος της ευθύνης που της αναλογεί για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας από τις φυσικές καταστροφές.

Ανοίγοντας παρένθεση αξίζει να επισηµάνω ότι, τόσο στις πληµµύρες του 2016 όσο και στις υπόλοιπες καταστροφές που έχω καλύψει δηµοσιογραφικά, αφενός απέφυγα επιµελώς να αντιποιηθώ τις δικαστικές αρχές επιρρίπτοντας ευθύνες σε πρόσωπα και, αφετέρου, εστίασα στα θεσµικά κενά της πολιτικής προστασίας, που πρέπει να καλυφθούν για να υπάρξει αποτελεσµατικότερη προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση εκτιµώ ότι η πολιτική προστασία πρέπει να αναδιοργανωθεί πλήρως και η αρµοδιότητά της να ανατεθεί στην αυτοδιοίκηση, καθώς η κεντρική διοίκηση δεν µπορεί ούτε να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής ούτε να συντονίζει τις ενέργειες σε πολλά µέτωπα ταυτόχρονα. Το κεντρικό κράτος πρέπει µόνο να επικουρεί την αυτοδιοίκηση ή να ιεραρχεί τις ανάγκες και να ανακατανέµει τα µέσα προστασίας που δεν έχουν οι δήµοι και οι Περιφέρειες (πυροσβεστικά αεροπλάνα, ειδικές µονάδες κ.λπ.).

Από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρχει σε κάθε δήµο, σε κάθε νοµό και στην πρωτεύουσα κάθε Περιφέρειας, µια “Αίθουσα Πολέµου" για τον συντονισµό των δυνάµεων από τους επιτελείς της αυτοδιοίκησης, των σωµάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάµεων και των εθελοντικών οργανώσεων. Εννοείται ότι όλες οι συσκέψεις, οι επικοινωνίες και οι αποφάσεις πρέπει να καταγράφονται ψηφιακά, αφενός για να διαπιστώνονται εκ των υστέρων τυχόν λάθη και να διορθώνονται και, αφετέρου, για να µπορούν οι δικαστικές αρχές να διερευνούν αν έγιναν όσα προβλέπει το εγκεκριµένο σχέδιο ή αν οι επιτελείς ολιγώρησαν ή αυτοσχεδίασαν µε συνέπεια την απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών. Θεωρώ αυτονόητο ότι οι δήµοι και οι Περιφέρειες πρέπει να δηµοσιοποιούν τα ονόµατα των επιτελών και των υπαλλήλων που θα µεταβαίνουν στην “Αίθουσα Πολέµου" όταν η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδίδει δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινοµένων, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τους αρµόδιους της πολιτικής προστασίας. Μέχρι σήµερα οι δήµοι και οι Περιφέρειες εκδίδουν µόνο οδηγίες προς τους πολίτες και κανένας δεν γνωρίζει αν κάποιος, κάπου, παρακολουθεί τις εξελίξεις ή αν και η επόµενη φυσική καταστροφή θα µας βρει στο κρεβάτι την ώρα που οι αρχές θα παίζουν "σπασµένο τηλέφωνο", προσπαθώντας να καταλάβουν τι ακριβώς συµβαίνει και αν οι πληροφορίες που έχουν ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 21:14

NEWSLETTER