Κυριακή, 22 Μαϊος 2022 18:30

Κεντροαριστεροί και παλαιοημερολογίτες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
Κεντροαριστεροί και παλαιοημερολογίτες

Αν τον Οκτώβριο του 2002 έλεγες στους Καλαματιανούς ότι o τότε νεοεκλεγμένος δήμαρχος Γιώργος Κουτσούλης θα έκλεινε τον ιστορικό κύκλο των κεντροαριστερών δημοτικών αρχών και ότι σε τέσσερις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις στη συνέχεια θα επικρατούσε η Δεξιά, μάλλον θα σε αντιμετώπιζαν συγκαταβατικά, αμφιβάλλοντας για την ψυχική σου ισορροπία.

Έτσι κι αλλιώς στο λυκαυγές του 21ου αιώνα, κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει τον χείμαρρο των τεχνολογικών εξελίξεων που άλλαξαν μεταξύ άλλων και την Ευρώπη, στην οποία κυριαρχούσαν οι μεγάλες πολιτικές οικογένειες της Σοσιαλδημοκρατίας και της Χριστιανοδημοκρατίας. Για του λόγου το ασφαλές αναφορικά με τις σαρωτικές αλλαγές στην κοινωνική ζωή, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το 2002 που εκλέχτηκε ο τελευταίος κεντροαριστερός δήμαρχος στην Καλαμάτα, μόλις είχε κυκλοφορήσει το ευρώ στη θέση της δραχμής, ενώ δεν υπήρχαν μεταξύ άλλων η Google, το Facebook, το Τwitter, τα smartphones, το e-banking, η Airbnb, το Netflix και το TikTok... χωρίς τα οποία δεν μπορούν να σκεφτούν τη ζωή οι Millennials, η Generation Z, αλλά και πολλοί από εμάς που ανήκουμε στις προηγούμενες γενιές.

Τα 20 αυτά χρόνια που ο κόσμος, η Ελλάδα, η Μεσσηνία και η Καλαμάτα άλλαζαν, πολλοί (ενδεχομένως οι περισσότεροι) αριστεροί και κεντροαριστεροί στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα παρέμειναν ως σήμερα προσκολλημένοι σε πολιτικά και κοινωνικά μοντέλα που μπήκαν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας πριν ολοκληρωθεί ο 20ός αιώνας. Η εμμονική αυτή προσήλωση είναι ιδιαίτερα εμφανής μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς πολλοί αριστεροί και κεντροαριστεροί εξακολουθούν να πιστεύουν τα παραμύθια της ρωσικής προπαγάνδας, σύμφωνα με τα οποία ιμπεριαλιστές είναι μόνο οι Δυτικοί. Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που η προπαγάνδα της Μόσχας βρίσκει ευήκοα ώτα στην Ελλάδα. Υπενθυμίζουμε ότι και στον πόλεμο της Συρίας Καλαματιανοί διαδήλωναν στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας μόνο επειδή οι Αμερικανοί κατέστρεφαν τα χημικά όπλα του καθεστώτος Ασαντ στη Μεσόγειο, αδιαφορώντας ταυτόχρονα για την εμπλοκή της Ρωσίας και της Τουρκίας στον πόλεμο.   

Τότε η ρωσόφιλη αυτή στάση μάλλον πέρασε απαρατήρητη στην Ευρώπη που παρέμενε ερωτευμένη με το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο. Σήμερα όμως που η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία ζητεί καταφύγιο στους κόλπους του ΝΑΤΟ, ο εναγκαλισμός των Ελλήνων σοσιαλιστών με τη Μόσχα όχι μόνο φαντάζει παράταιρος, αλλά ουσιαστικά οριοθετεί και τα νέα περιθώρια συνεργασιών και σύμπλευσης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Ανοίγοντας παρένθεση, αξίζει να επισημάνουμε ότι σε αντίθεση με το δεξιό ρωσόφιλο ρεύμα, που έχει τις πηγές του στο ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα, το αριστερό ρωσόφιλο ρεύμα έχει τις πηγές του στον... Περισσό και στο ανατολικό κομμουνιστικό δόγμα, που θεωρεί τη Δύση μητέρα όλων των δεινών. Για την ακρίβεια, η κυρίαρχη στην Ελλάδα αριστερή ιδεολογία αναμασά την προπαγάνδα τής πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης με την ίδια ένταση που οι υπερορθόδοξοι παλαιοημερολογίτες καταριούνται τον Πάπα και τη Δύση. Σε αντίθεση όμως με την ελληνική Εκκλησία που έχει βάλει στο περιθώριο τους παλαιοημερολογίτες, η ελληνική Κεντροαριστερά εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να συνοικήσει στην αυτοδιοίκηση μαζί με την κομμουνιστική ή την κομμουνιστογενή συνιστώσα, που θεωρούν προδοτικές τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας επειδή ζητούν ένταξη των χωρών τους στο ΝΑΤΟ.

Βεβαίως, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η προοπτική κατάκτησης της εξουσίας ενδέχεται να αμβλύνει τις ιδεολογικές διαφορές και τελικώς να επικρατήσει μετεκλογική ανακωχή, σαν αυτή που επιτρέπει να συμβιώνουν στη "γαλάζια πολυκατοικία" υπερεθνικιστές και δεξιοί. Προσωπικά όμως δεν θα εκπλαγώ αν η Δεξιά ξανακερδίσει το Δήμο Καλαμάτας επειδή σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες δεν θα μπορούν να συμφωνήσουν αν ο Εμανουέλ Μακρόν είναι δημοκράτης ή «εκπρόσωπος του μεγάλου κεφαλαίου».

lathnasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023 19:31

NEWSLETTER