Κυριακή, 22 Μαϊος 2022 11:07

Ελιά Καλαμάτας σε κεντρική πλατεία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Ελιά Καλαμάτας σε κεντρική πλατεία

Η απόφαση του Δήμου Καλαμάτας να δημιουργήσει Υπαίθριο Πάρκο Ελιάς δίπλα στο Ανοιχτό Θέατρο όχι μόνο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ουσιαστικά καλύπτει το έλλειμμα σύνδεσης της πόλης τόσο με το βασικό προϊόν του νομού όσο και με το διεθνώς καταξιωμένο brand name "Ελιά Καλαμάτας" (Kalamata Οlives).

Από την πλευρά μας θα επισημάνουμε για μια ακόμα φορά την ανάγκη να στολίζεται και να φωτίζεται στη θέση του πλαστικού χριστουγεννιάτικου δέντρου μια υπεραιωνόβια ελιά Καλαμάτας σε κεντρική πλατεία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Το Δεκέμβριο πρότεινα: "Κατά την ταπεινή μου άποψη, το ιδανικό δέντρο για στολισμό και φωτισμό είναι η "Μάνα Ελιά" -και γι’ αυτό η δημοτική αρχή θα πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα ασφαλούς μεταφύτευσής της σε πλατεία της Καλαμάτας. Σήμερα η "Μάνα Ελιά" βρίσκεται σε οικόπεδο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην οδό Λακωνικής και ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξή της, ενώ ακόμα λιγότεροι επισκέπτονται το φυσικό αυτό μνημείο. Σύμφωνα με την απόφαση ανακήρυξής της σε φυσικό μνημείο, η "Μάνα Ελιά" είναι τουλάχιστον 800 ετών και είναι το μητρικό δέντρο της ποικιλίας "ελιά Καλαμών" που έκανε διάσημο το όνομα της Καλαμάτας στα πέρατα της οικουμένης. Στο έργο της μεταφύτευσης, αν αυτό φυσικά δεν εκθέσει σε κίνδυνο το δέντρο, μπορούν να βοηθήσουν τα συνεργεία που απέκτησαν τη σχετική τεχνογνωσία μεταφυτεύοντας υπεραιωνόβιες ελιές στην Costa Navarino. Από εκεί και πέρα, αν διαπιστωθεί ότι είναι ανέφικτη η μεταφύτευση της "Μάνας Ελιάς", ο Δήμος Καλαμάτας θα πρέπει να αναζητήσει μια άλλη υπεραιωνόβια ελιά για να τη μεταφυτεύσει σε πλατεία της Καλαμάτας και να τη φωτίζει την εορταστική περίοδο".

Η αμηχανία με την οποία αντιμετωπίστηκε η πρόταση δείχνει ότι οι περισσότεροι θεωρούν ακατόρθωτη τη μετακίνηση της "Μάνας Ελιάς" στο κέντρο της πόλης. Αν και προσωπικά θεωρώ ακατόρθωτο μόνο ό,τι τρομάζει τους ανθρώπους, προτείνω να μεταφυτευτεί σε κεντρική πλατεία της πόλης μια υπεραιωνόβια ελιά Καλαμάτας από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του δήμου ή της Μεσσηνίας. Έτσι η Καλαμάτα θα αποκτήσει στο κέντρο της ένα φυσικό μνημείο που θα συνδέει την πόλη με το διεθνώς καταξιωμένο brand name "Ελιά Καλαμάτας" (Kalamata Οlives).

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 22 Μαϊος 2022 12:41

NEWSLETTER